om mig

Lin Simons

Vem är jag? 

Jag heter Lin Simons och arbetar som ansvarig bildkonstlärare på Medborgarinstitutet i Mariehamn på Åland sedan snart tretton år tillbaka. Jag försöker skapa ett lockande och intressant kursutbud inom konstens områden för alla konstintresserade på Åland.  Jag hör också till de lyckligt lottade som får betalt för att arbeta med en kär hobby och samtidigt få träffa så många kreativa människor som går  igång av samma saker som jag själv.

Ända sedan jag var barn har jag tyckt om att jobba med färg och form och jag kommer från ett hem där estetik är viktigt. Men det var först i 20-årsåldern som det stod klart för mig att jag ville satsa på en yrkeskarriär inom området. Efter två skapande år varav ett år utomlands utbildade jag mig till textilartenom i Åbo. Utbildningen tog fem år - en unik tid när jag fick teckna, måla, väva och sy - dag och natt - om jag så ville. 

Verkligheten kom dock emot ganska snart efter att jag blivit färdig och jag insåg att jag behövde utbilda mig vidare. Efter att vi hade fått vårt första barn flyttade vi till Åland och jag fick jobb som bildkonstlärare. Det var det bästa arbetet jag någonsin hade haft! Arbetet var i början utmanande men roligt och framförallt meningsfullt. De första fem åren i läraryrket var tuffa men sedan när jag kom in i  yrkesrollen blev det och blir det fortfarande bara bättre! 

Senare utbildade jag  mig till behörig bildlärare vid Aaltouniversitetet och nu arbetar jag mitt 20:e år som lärare  och älskar mitt jobb.  Det är också  först nu - när jag har mer tid - som jag har börjat utveckla mitt eget skapande som dels är något som jag verkligen vill göra men det är för mig också en förutsättning för att kunna vara en trovärdig och bra pedagog. 

Akvarell, akryl- och oljemålning, teckning och blandtekniker är alla ämnen som jag undervisar i. Själv arbetar jag gärna parallellt med flera tekniker. Under den senaste tiden har jag experimenterat en del med blandtekniker dvs blandat akvarell med bl.a. akvarellkrita, gouache, flytande bläck och riven akvarellkrita som ger mer frihet och oändliga möjligheter - många fler än om man bara håller sig till renodlad akvarellmålning som ofta kräver tajming och mer systematisk planering. 

Mixed media är en experimentell teknik där man blandar olika medier men ofta har akrylfärg som bas. Jag gör collage av små färgade pappersbitar som kan vara klippta tex. ur tidningar, presentpapper, gamla böcker etc. - min egen teknik som kan liknas vid att skapa mosaiker. Detta är också något som jag gärna vill jobba mer med och utveckla vidare.

Min största inspirationskälla är årstidväxlingarna och ljuset i naturen. Jag har förmånen att bo nästan mitt i naturen i en småstad som Mariehamn där det aldrig är långt till skogen eller till stranden. Landskapet med alla sina harmoniska färger, spännande strukturer och texturer är en outtömlig skatt att ösa ur och som kronas av det ständigt föränderliga havet och himlen.

Mina härliga elever är också en stor inspirationskälla. Lycklig är jag som får ta del av all den skaparkraft och glädje som frodas i min kursateljé!

CV

LIN SIMONS

Född 1968 i Helsingfors, bosatt i Mariehamn

www.linlouise.ax, lin@linlouise.ax, +358 400 661934

 

STUDIER OCH EXAMINA

Illlustrationskurser på distans vid Folkuniversitetet 2014-2015

Konstmagister 2007, Konstindustriella högskolan i Helsingfors (2004-2007) VIRTA II utbildningsprogrammet för bildkonstlärare

Approbaturstudier i pedagogik 2003, Öppna högskolan vid Åbo Akademi

Bildkonst, de traditionella uttryckssätten 2003, Öppna högskolan vid Åbo Akademi

Textilartenom 1990-1995, Åbo hemslöjdslärarinstitut

Språk och designstudier i Perugia, Italien 1989-1990

Konststudier vid Ålands folkhögskola 1988-89

Student 1987, Svenska Normallyceum i Helsingfors


SEPARATUTSTÄLLNINGAR

"Mellan hägg och syren", Mariehamns stadsbibliotek, april 2023

"Mitt blåa Åland", Mariehamns stadsbibliotek, mars 2022

"Mitt Åland", Mariehamns stadsbibliotek, maj 2021

Trädgårdsföreningen Ålandsfuchsians årsmöte, september 2020

Konstrundan Åland, september 2020

"Collage", QBEN, Ålands konstmuseum 2019

"Lapptäcken", Galleri Bagarstugan, Mariehamn 2005


GRUPPUTSTÄLLNINGAR

LOKAL +, Helsingfors, december 2020

Galleri Rosella, Viking Line, 2019

Galleri Ehns, Mariehamn, 2009

Eckerö Post och tullhus, Crafts of today, hantverksmönstring 2009


ARBETSERFARENHET

Medborgarinstitutet i Mariehamn

Planeringsansvarig bildkonstlärare 2011- 


Sarlinska skolan och Pargas gymnasium

Lektor i bildkonst 2010-2011


Källbo skola, Finström, Åland

Resurslärare och specialklasslärare 2007-2010


Ålands konstmuseum

Utställningsassistent 2007


Ålands folkhögskola

Textillärare 2003-2004


Kyrkby högstadieskola

Lektor i bildkonst 2000-2003


Godby högstadieskola

Timlärare i bildkonst 1998-1999


Försäljnings- och sömmerskeuppdrag på olika företag i Helsingfors 1995-1998


FÖRTROENDEUPPDRAG

 Ordförande i Ålands konstförening r.f  2009-2010


SPRÅKKUNSKAPER

Svenska (modersmål)

Finska (flytande)

Engelska (flytande)

Italienska (behjälpligt)