Lins blogg

Hej och välkommen till min blogg!  Här kommer jag att skriva om aktuella händelser i min undervisning, om utställningar och resor samt allmänt om vad som inspirerar mig i mitt skapande arbete. 

2024

Yoga/måla retreat på Brändö, Åland 9-12 maj 2024

Efter en mycket lång och kall vinter som inte gav med sig förrän i maj var det äntligen dags för vår efterlängtade Yoga/måla retreat på Brändö bike & bed ute i den åländska skärgården. För att ta sig dit körde vi bil från Mariehamn till Hummelvik och därifrån åkte vi med skärgårdsfärjan till Brändö. Båtresan tog ca 2,5 h och det var en riktigt trevlig båttur med bra servering och trevligt sällskap. 


Väl framme på vårt mysiga boende i Brändö tog värdinnan Eija mycket väl hand om oss och serverade oss en fantastisk brunch och middag varje dag.


Vi inledde dagarna med ett mera aktivt yogapass och avslutade dagen med lugnare stretchövningar - så skönt för kroppen.

Utrymmet som vi använde både för yogan och målningen var en helt nybyggd glasterrass i samband med ett av boningshusen och som kommer att fungera som bistro och vinbar för sommarens hotellgäster. Rummet passade perfekt för oss.


Lindas yoga är mycket behaglig och passar perfekt ihop med  akvarellmåleri. Det lugna och meditativa tempot skapar harmoni som är bra att ta med sig i måleriet. Jag tror att prestationskraven dämpas och att man verkligen kan njuta av att måla efter ett yogapass med Linda.


Mellan brunchen och middagen målade vi akvareller. Den första dagen närmade vi oss måleriet lekfullt genom att undersöka de olika färgpigmentens egenskaper när de kom i kontakt med vatten - essensen i hela akvarellmåleriet. 

Den andra dagen fick deltagarna gå ut i skogen för att sedan försöka måla sin skogsupplevelse med  fokus på ljus och skugga. Som kontrast till skogen inspirerades vi sedan av boendets flera olika huskroppar och uppgiften var att förenkla husen och skala av alla detaljer till geometriska former för att sedan iaktta hur ljuset föll på husens olika sidor.


Det fina med vår retreat var att befinna sig mitt i naturen och kunna ta del av allt den har att erbjuda; lugn, skönhet, dofter, ljusupplevelser från olika tider på dygnet mm. Förstås var även den gemensamma samvaron viktig. Härliga kaffepauser på terrassen i solen och   trevliga middagsdiskussioner mm.  Även vädret var på vår sida och vi fick känna på den härliga vårsolen och drömma om kommande sommartider. 

Helgen var mycket lyckad och Linda och jag planerar redan liknande retreater i framtiden, både på Åland och utomlands.

Vyn från berget strax intill vårt boende. Naturen kännetecknas av bergsknallar med skira tunna björkar.

Spännande bergformation.

foto: Linda Wiksten

Vackra lavar på bergen.

foto: Linda Wiksten

Vårkvällens rosa skimmer.

foto: Linda Wiksten

Litet träsk uppe på berget.

Lin och Linda

  Läcker brunsch

foto: Linda Wiksten

Den nybyggda inte ännu helt färdiga glasterrassen där vi yogade och målade.

Färgövningar

Linda målar

På promenad. Ännu är det kallt med solen värmer redan.

Min skog

Min skog

Min skog.

Min skog

Min skog

Min skog

Min skog

Min skog

Min skog

Genomgång med Lin.

Valörövning

Valörövning

Kvällsyoga

Godnatt!

foto: Linda Wiksten

2023

Workshopar i Älvdalens trädgård


Helena von Schoultz driver tillsammans med sin man Älvdalens trädgård mitt på Åland  som är en småskalig snittblomsodling. Under sensommaren och hösten 2023 ordnade vi två akvarellworkshopar där med  temat blomster. 

Den första workshopen höll vi i början av augusti som är blommornas högsäsong och då målade vi med  renodlad akvarell. Den andra kursen genomfördes i oktober då det handlade om efterlivet och till viss del redan vissnade blommor. Då kombinerade vi akvarellen med svart bläck och gammaldags reservoarpenna. 


Worhshoparna var mycket lyckade och vädret var perfekt. Vi kunde använda Helenas vackra vardagsrum som teckningssal och i oktober värmde vi oss framför en sprakande brasa. Stämningen var fin. Vi planerar att genomföra liknande workshopar även under sensommaren/hösten 2024. 

Älvdalens trädgård med det vackra boningshuset i bakgrunden.

Akvarellmålning i trädgården.

Undersköna svartlila vallmon.

Rosenskära  eller Kosmosblomma

Lejongap och kärleksört.

Helenas hemtrevliga kök.

Kursalster från augusti.

Kursalster från augusti.

Kursalster från augusti.

Kursalster från augusti

Höstens blommor: Rudbeckia

Höstens tåliga blomma: Dahlia

Dahlia

Blommor, gräs och fröställningar att studera och måla av.

Inplockade blommor.

Fröställningar och lite halft vissnade blommor är spännande att teckna och måla.

Härlig dahlia.

Skira grässtrån

Bild gjord enbart med bläck och reservoirpenna

Lätta och flygande blomster

Lätta och flygande blomsterformer.

Stiliserade dahlior med bläck och akvarell.

Fläckar av bläck och akvarell.

Medis målarresa till Maratea 23-30.9.2023

I september 2023 åkte jag igen på målarresa till Italien med 15 förväntansfulla deltagare. Denna gång hade jag valt Maratea som är en liten medeltida by med ca 5000 invånare. Byn ligger uppe i bergen vid kusten strax nedanför den berömda Kristusstatyn vars förebild finns i Rio de Janeiro. Vi flög smidigt från Stockholm till Neapel och åkte sedan söderut ca. 200 km med egen buss. 


Det familjeägda hotellet, ett f.d. gammalt kloster med 30 rum, hade allt vad vi behövde och lite till. Miljön var utsökt vackert dekorerad och högst uppe vid frukost- och lunchrestaurangen fanns en härlig turkosblå pool omgiven av en vacker välskött trädgård. Allt var välvårdat och personalen var så vänlig.


Vi fyllde dagarna med akvarellmålning men utan att det skulle kännas som ett arbetsläger. Hotellet låg nästan mitt i byn vilket möjliggjorde att man kunde utforska omgivningarna på egen hand.


Av sex dagar på plats gjorde vi en heldagsutflykt till en liten privatägd strandresort. Vi hade tur för det var sista dagen som stället hade öppet för säsongen och vi var i stort sett de enda gästerna. Vi målade och simmade hela dagen på den lilla stenstranden som var perfekt för oss. Det var en lätt mulen dag och det var tur för det skulle nog ha blivit för hett annars  Resorten var vackert belägen och man kunde blicka ut över den dramatiska kusten och beskåda den höga bergstoppen där Kristusstatyn är placerad. 


Veckan gick som vanligt alltför snabbt men som tur har vi många härliga akvareller kvar som fina minnen. Bellissima Italia !!!

Målning i hotellets trädgård

Målning vid hotellpoolen

Utsikten mot byn i kvällsljus

Utsikten mot poolen

Hotellets grönska

Lin går igenom bilder

Morgonljus

Utsikt mot byn

Kvällsljus

Utsikten från vårt arbetsrum mot trädgården.

Hotellinteriör

På väg ner till byn. Hotellet syns uppe till höger.

Gränd i Maratea

Gränd i Maratea

Gatuvyer i Maratea.

Liten piazza med springbrunn i Maratea

Gammalt övergivet hus mitt i byns centrum

Piazza i centrum av Maratea

På kvällspromenad före middagen.

Vi vandrar upp mot Kristusstatyn.

Gammalt hus vid stigen på väg uppåt.

Vid Kristusstatyn

Lin vid foten av Kristusstatyn.

Utsikten från Kristusstatyn ner mot Maratea. Hotellets pool syns nere till höger i bilden.

På väg neråt från statyn.

Målning i trädgården.

Strandresorten Illicini

En dag på stranden  Illicini

Petra målar,

Utsikten från stranden Illicini. Kristusstatyn syns på berget uppe till höger.

Sista doppet i Medelhavet.

Hej då Illicini!

Vandringsresa till Schweiz 

På midsommarafton åkte jag och min man på en efterlängtad vandringsresa till den lilla alpbyn Arolla i Schweiz. Arolla är en by i kommunen Evolène i den schweiziska kantonen Valais. Byn ligger i slutet av Val d´Hérens på 2100 m.ö.h. Vi besökte samma område 2018 och ville gärna komma tillbaka och uppleva mera vandring.  Byn är speciell därför att den ligger högt uppe vid foten av majestätiska alptoppar och är startpunkten för många varierande vandringsturer. Det finns  några små hotell, en liten matbutik och en sportbutik.  Byn har bevarat sin ursprungliga charm genom åren och det råder en viss känsla av att tiden har stannat.  

Vi hyrde en välutrustad lägenhet via Airbnb med vacker utsikt från alla rum över dalen och alptopparna. Det var fint att iaktta hur solljuset vandrade över alptopparna och förändrade skuggorna i dalen under dagen.

Vi gjorde fyra olika vandringar åt olika håll i dalen. Vi kunde börja vandra brant uppåt rakt utanför vår dörr. Väl uppe på kullarna var det magiskt vackert. Kor betade och det fanns flera små utmärkta stigar som ledde uppåt mot högre höjder. Stigarna är smala och man måste koncentrera sig noga med att titta var man placerar fötterna så att man inte halkar på stenar. Den första dagen vandrade vi uppåt från vårt hus till 2700 m.ö.h. På denna höjd ser terrängen lite ut som ett månlandskap. På vägen upp drack vi friskt vatten från flera små bäckar som ringlade sig ner från bergstopparna. 

Den andra dagen var målet att nå  "Cabane de la Tsa" på andra sidan dalen 2600 m.ö.h. Vandringen började nere i dalen och gick sedan genom en fantastisk skog upp mot stenigare höjder. Stigen steg brant hela vägen och det var en utmaning att nå toppen. Väl däruppe blev vi serverade rösti med ägg och raclette på schweiziskt vis. En fantastisk dag!

Den tredje vandringen började på samma sätt som den första dagen men nu gick vi ännu högre. Vi ville nå utsiktsplatsen "Pas de Chevres 2900 m.ö.h. -  därifrån kunde man åt ena hållet blicka ut över en glaciär och åt andra hållet se en skymt av Matterhorn och Dent Blanche. Krävande vandring men väl värt upplevelsen.

Den fjärde och sista vandringen gjorde vi nere i dalen. Vi ville besöka den lilla byn "La Gouille" där vi bodde 2018. Den ligger ca 4 km  längs med vägen innan man kommer till Arolla. Vi undvek att vandra på landsvägen och valde i stället att gå längsmed floden genom undersköna blomsterängar och betande kor. Väl framme i "La Guoille" ville vi också vandra upp till den vackra lilla alpsjön "Lac Bleu" som är känd för sitt turkosblåa vatten som förorsakas av speciella alger. Det är en populär, kort men brant vandringsväg  från  La Gouille upp genom skogen. Väl uppe vid sjön som ligger på en liten platå får man uppleva mycket vackra vyer. 

Att åka på vandringsresa till Alperna i juni är fint. Det är ännu inte mycket människor i farten eftersom semestrarna för mellan- och sydeuropeerna börjar först i medlet av juli. Så i bästa fall får du vara nästan ensam på vandringslederna. Vi hade tur med vädret med sol alla dagar. Solen är mycket stark så det är viktigt att använda solskydd med hög faktor (50+ )för att inte bränna sig. Det är också viktigt med bra skor (helst riktiga vandrarkängor) som gör att du orkar mera. Även gångstavar underlättar vandringen, de ger stöd när du går uppåt och skall häva dig upp på stenar och berg.

Att utmana sig själv - sitt tålamod, sin uthållighet och sin styrka - och  samtidigt få njuta av otroliga vyer är fantastiskt på många sätt även om man förstås inte behöver resa till Alperna för att göra det. Man kan också bara gå ut genom sin egen hemdörr och bestiga den högsta kullen på orten och se den med nya ögon :)

Blomsterhotellet i Arolla där vi åt god mat en kväll.

Lin på balkongen i lägenheten.

Utsikten från vår balkong. 

Alpängarna ovanför vårt hus.

De vackra alpslätterna ovanför vårt hus.

Sagolik miljö på väg upp till bergen.

På väg uppåt längsmed stigarna ovanför vårt hus.

Stupande branter bakom vårt hus.

Betande kor på alpängarna.

På väg upp till Cabane de la Tsa genom vacker skog.

Skogsstig på väg upp till Cabane de la Tsa.

Rhododendron.

Vy över vår dal. Vårt hus är det som ligger överst i ändan av den slingriga vägen till höger i bilden.

Vårt mål:  Cabane du Tsa (2600 m.ö.h)

På väg neråt från Cabane de la Tsa.

På väg upp till Pointe du Pas de Chevres (2900 m.ö.h.) som ligger uppe på kanten mitt i bilden.

Utsikten från Pointe du Pas de Chèvres mot glaciären.

Utsikten mot glaciären och sjön från Pas de Chèvres.

Utsikten åt andra hållet från Pas de Chèvres. 

Vandringen ner från Pas de Chèvres. Bakom bergen i bakgrunden skymtar Matterhorn.

Vandringen neråt genom ängarna.

Vandringen neråt mot vårt hus. Till vänster gamla hus med skiffertak.

Flodbädden nere i dalgången.

Undersköna alpängar i dalgången.

Frodig alpäng i dalgången på väg mot byn La Gouille.

Vandring uppåt mot Lac Bleu.

Lac Bleu som är känd för sitt turkosblå vatten.

Lac  Bleu.

Lac Bleu.

Skymning i Arolla. På väg upp till vårt hus.

Yoga/måla retreat i Auberge de Tourettes  i Provence, 23-28.5.2023

I maj 2023 ordnade jag min första yoga/måla-retreat i egen regi tillsammans med väninnan  och yogaläraren Laura Willgren. Vi åkte till den vackra lilla byn Tourette sur Loup som ligger uppe på en kulle ca 30 km nordväst om Nice. Med oss hade vi 11 förväntansfulla damer.  Den medeltida byn är välkänd för sitt konsthantverk såsom måleri, keramik och smyckeskonst som skapas av invånarna i byn.  Byn har ca. 4000 invånare.

Vi inledde och avslutade dagarna med yoga och däremellan gällde mer eller mindre målning med akvarell  (eller annan önskad teknik). Varje  dag presenterades en ny uppgift med en teknikdemonstration. Undervisningen var individuell och lämpar sig både för fortsättare och nybörjare. Det finns gott om inspirerande motiv i byn och en av uppgifterna var att gå runt i byn och hitta motiv med öppningar av olika slag (fönster, dörrar, valv osv).  Här kan du titta på deltagarnas målningar från retreaten: https://www.linlouise.ax/kurser/m%C3%A5layoga-retreat-i-provence/akvareller-och-oljem%C3%A5lningar-maj-2023

Vårt hotell https://www.aubergedetourrettes.com/  levde upp till allt vad vi önskade oss. Vi hade hela hotellet för oss själva och det passade ypperligt både för yoga vid poolen och måleri i trädgården och på terrasserna. Hotellet ligger mitt i byn vilket betyder att man lätt kan ta del av allt som byn erbjuder: caféer, restauranger och små hantverksaffärer. Man kan också  välja att promenera i omgivningarna runt byn där det finns fina stigar att gå längsmed. Byn ligger nära kusten och det finns flera möjligheter att göra dagsutflykter och se sig omkring. De flesta av oss på retreaten stannande dock kvar i Tourette och målade eftersom tiden var begränsad.

Vädret i slutet av maj var strålande och inte ännu för hett. Nästa vår planeras en liknande retreat på samma ställe. Datumen är redan fastslagna 26-31.5.2024.  Tag gärna kontakt om du är intresserad av att följa med.


 Laura och Lin

Tourette sur Loup från utkanten av staden.

Tourette sur Loup och vyerna ner mot kusten och havet.

Utsikt från hotellets pool mot havet.

Utsikt från hotellets restaurang.

Utsikt från hotelles pool upp mot bergen.

Utsikt från hotellets trädgård upp mot bergen.

Måleri i trädgården.

Akvarelldemonstration på terrassen.

Akvarellmålning på terrassen.

Vy från ett av hotellrummen.

Exteriör med springbrunn från Tourette sur Loup.

Gatuvy från Tourette sur Loup.

Vy från promenad i Tourette sur Loup.

Hotellet "Auberge de Tourette" från gatan sett.

Den dagliga genomgången av deltagarnas alster.

Medis Vårsalong i Kulturkällaren 2023

Medis Vårsalong är som vanligt igen fullspäckad med otroligt fina produkter. På helårskurserna i akvarell har vi haft TRÄD som tema under hela läsåret. Vi har arbetat med olika uppgifter och tekniker där träd har varit det centrala, både verklighetstrogna träd och fantasiträd.

På kurserna i akryl och oljemålning har vi haft temat ABSTRAKTION. Vi har förenklat och abstraherat mer eller mindre. Vissa kursdeltagare har löpt linan ut och andra har kanske testat på att stilisera sin målning bara en aning. Det har varit en rolig utmaning för de flesta.

Välkommen att ta del av allt fint som Vårsalongen 2023 har att erbjuda!

Nyans recension 4.5. 2023

Tidningen Ålands recension  5.5.2023

Grafiska stiliserade uttrycksfulla träd med flytande bläck (akrylbläck) och akvarell.

Grafiska stiliserade uttrycksfulla träd med flytande bläck (akrylbläck) och akvarell.


Livets träd.

Livets träd.

Livets träd.

"Mellan hägg och syren" 13.4 - 13.5.2023

 Nya Ålands recension 13.4.2023

Tidningen Ålands recension 13.4.2023

Utställningsutrymmet i Mariehamns stadsbibliotek

Utställningsutrymmet i Mariehamns stadsbibliotek från vänster mot mitten

Utställningsutrymmet i Mariehamns stadsbibliotek från mitten

Utställningsutrymmet i Mariehamns stadsbibliotek från mitten till höger

Medis vinterutställning i Sittkoffgallerian i Mariehamn 30.1-13.2.2023

Akvarell, akrylbläck, kol och "inktense blocks"

Akvarell, bläck och torrpastellkrita

Flytnade bläck och  kol

Pappret är preparerat med gesso och silkespapper för att skapa struktur. Sedan påmålat med akvarell och akrylbläck.

Pappret är preparerat med gesso och silkespapper för att skapa struktur. Sedan påmålat med akvarell och oljepastellkrita.


Pappret är preparerat med gesso och silkespapper för att skapa struktur. Sedan påmålat med akvarell och akrylbläck.


Akvarell, akrylbläck och kol

Akvarell

Akvarell och flytande bläck

2022

Medis målarresa till Pisciotta i södra Italien 14-21.9.2022

I mitten av september reste 13 glada kvinnor iväg på vår efterlängtade resa till Pisciotta.  Resan var smidig denna gång eftersom vi flög direkt från Mariehamn till Arlanda båda vägarna istället för att behöva övernatta i Sthlm eller Neapel på vägen.

Pisciotta är en liten medeltida by med ca 2700 invånare. Byn är genuin och pittoresk och har en familjär känsla. I mitten av september är turistsäsongen över men i augusti är det många italienare som semestrar där, jämfört med Amalfikusten är Pisciotta mycket lugnare och billigare. I byn finns en liten piazza där människorna samlas samt några små butiker och mataffärer. Byn är högt belägen på en kulle vid havet och det finns otaliga trappor som man inte kan undvika om man vill röra sig i byns smala gränder. Det går bra att ta sig till fots längsmed en väg ner till havet och sandstranden men att ta sig  upp igen kräver lite mer av kroppen.

Jag hittade byn eftersom jag år 1992 var på en språkkurs just här - jag har inte kunnat glömma stället sedan dess och jag är så glad över att jag nu i vuxen ålder kan komma tillbaka hit som en del av mitt jobb som bildlärare. Byn ser likadan ut idag som för trettio år sedan. Inga stora hotell har byggts och stämningen är densamma.

Vårt hotell var fantastiskt (Marulivo hotel). Det är beläget invid en smal gränd strax bakom piazzan med en stor terass högst upp med utsikt över havet. Hotellet är att gammalt kloster i tre våningar med en liten innergård,  det är vackert inrett med många fina detaljer och de flesta av våra rum hade havsutsikt. Det ägs av ett äkta par som gjorde allt för att vi skulle trivas och ha det bra. 

Varje dag inleddes med en ny uppgift och en akvarelldemonstration av mig. Vi målade bl.a. interiörer, hus och människor. Byn bjöd på otaliga inspirerande motiv, speciellt vackert var ljusinsläppet i de smala gränderna. I resan ingick också två frivilliga utfärder varav en var en båtutfärd runt kusten vid byn Palinuro. 

Vädret var varmt men omväxlade  - vi upplevde både blixtrande åska och stekhet sol. Jag rekommenderar ett besök i Pisciotta för dig som vill upptäcka en speciell liten välkomnande by med äkta italiensk känsla långt borta från de stora turiststråken.

 

Pisciotta fotograferad från sidan.

Hotellets innergård.

Hotellets innergård.

Terrassen högst upp där vi målade.

Målning på etageterrassen.

Utsikt från ett av rummen.

Lin målar på terrassen

Utsikt från terrassen.

Gatan strax utanför hotellet.

Restaurangen där vi åt middag.

En av byns gränder.

Vägen från hotellet till piazzan.

Trappa strax utanför hotellets ingång.

Morgonljus i en av gränderna.

Stranden nedanför Pisciotta.

Vacker  installation i byn. 

Mot våld mot kvinnor.

Vacker installation i byn.

Mot våld mot kvinnor.

Text som hör ihop med utställningen ovan. 

Båtutfärd längsmed kusten.

Båtutfärd utanför Palinuro.

Båtutfärd till "Grotta azzurra".

Vandring ovanför Palinuro.

Mediskurserna i akryl och oljemålning, årstema 2022-23:  Att måla abstrakt

Under läsåret 2022-23 kommer vi att experimentera med att försöka släppa taget lite och gå mera eller mindre mot ett lite mer abstrakt uttryck. Det  kommer att bli ett spännande tema. Av egen erfarenhet vet jag att det inte är så där helt lätt att släppa verkligheten och börja förenkla sina motiv men det är utmanande, roligt, lite svettigt och otroligt lärorikt. Vi kommer att inleda terminen lekfullt med att måla färg och form med andra verktyg än vi brukar och helt utan någon förlaga som vi måste förhålla oss till.  Jag väntar med spänning på att få träffa alla härliga målarvänner i höst igen :)

Här visar jag min process med några målningar som jag har gjort i sommar utgående från samma motiv: Orkidéerna Adam och Eva

Jag inledde processen med att göra några små blyertsskisser av mitt motiv. Min idé var att fokuspunkten skulle vara orkidéerna Adam och Eva i en åländsk lund. Jag  prövade motivet både som stående och liggande format.  I skissen är det viktigt att visualisera bildens ljusa och mörka partier (valörer) för att få en uppfattning om bl.a. kompositionen. Valörerna är faktiskt ännu viktigare än färgerna skulle jag vilja påstå. Det är också viktigt att tänka på vad som skall vara bildens fokuspunkt. Det är av stort värde att göra några skisser först så att man sedan kan välja ut den som fungerar bäst. 

Här har jag färgat skisserna med färgpennor för att visualisera valörerna ännu mer och stämningen som jag vill få fram. Jag har försökt få fram både skymning och klart dagsljus. Jag tycker mest om den mittersta stående bilden.

Här är ännu en lite större skiss snabbt målad med akrylfärg.  Jag ändrade på ursprungsskissen och tog bort trädstammarna och satte dit lite hav i stället för att få in ett större djup i bilden. Det är viktigt att man gör ett grundligt förarbete till sin målning eftersom  man då kanske kan lösa vissa frågeställningar som gör det lättare att måla sedan. 

Här är den slutgiltiga målningen som är i formatet 60 x 73 cm. Bilden fick mera känsla av skymning än skissen. 

Här är en variant i formatet  40 x 40 cm där jag har jag zoomat in motivet och jobbat med tjock oljefärg. På vissa ställen har jag t.o.m. klämt ut färg från tuben direkt på duken.

Här är den sista varianten  (24 X 33 cm) som är snabbt målad  i ett försök att abstrahera formerna ytterligare. Tanken var att reducera formerna till linjer och prickar.

Din uppgift blir att söka efter motiv som du kan tänka dig att måla på ett lite mera abstrakt sätt än du brukar. Vägen mot abstraktion går i etapper. Det kan vara knepigt att släppa taget men när du  stegvis och lekfullt får prova olika sätt att närma dig temat kommer du in i tankesättet. Det är också viktigt att inte ta allt så allvarligt :)  Mycket handlar om lära sig att förenkla mer eller mindre och att använda lite grövre verktyg som inte tillåter dig att fastna i detaljer.  Att hitta sin egen stil kommer sedan med tiden. 

Här kommer några tips på konstnärer som tacklar abstraktion på olika sätt:

https://www.davidsmithfineart.com/works

https://www.hennylatulart.nl/

https://www.celialees.com/

https://www.llewellynskye.com/

Medis Vårsalong i Kulturkällaren 2022

Nya Åland 3.5.2021

Medis utställning i Sittkoffgallerian  i Mariehamn 28.2 - 14.3.2022

Nya Åland 1.3.2022

Ålandstidningen 2..3.2022

Ann Eriksson, Lin Simons och Mayvor Passell invid utställningen i Sittkoffska gallerian i Mariehamn.

Ann Eriksson: "Ekoxe", mixed media collage

Annika Rehn-Zetterqvist: "Två steklar", 40 x 40 cm, mixed media collage

Gerd Odenborg: "Slända", 40 x 40 cm, mixed media collage

Inger Karlsson-Wickström: akvarell

Anouk de Vries: akvarell

Mayvor Passell: akvarell

Eila Takkunen: akvarell

Åsa Kronhed- Sogn: akvarell

Emilia Johansson: akvarell

Jurybedömd utställning: Mitt blåa Åland 19.2 -13.3.2022

I den jurybedömda utställningen deltar jag med ett verk: Blåa minnen. 

I målningen har jag gestaltat två starka minnen från Ålands hav. Jag har strävat efter känslan av att vara ute på en liten ö i havet en het sommardag med solvarma klippor, doft av tång och oändlig blåhet i sikte.

Lin Simons: ", Blåa minnen", 38 x 46 cm, akryl och mixed media collage, 2022

Bild från utställningsutrymmet i Kulturkällaren

Medis tema på akvarellkurserna våren 2022: Ljus - inspirationsbilder

Under vårterminen 2022 kommer vi att ha temat LJUS på akvarellkurserna och det betyder att ljussättningen i bilden gärna får vara viktigare än själva motivet. 

Ljuset är avgörande när vi målar bilder för utan ljus finns det knappast några färger och former. Det betyder att när vi skapar bilder så behöver vi ofta vara mer eller mindre medvetna om ljuset - oftast har vi också klart för oss var bildens ljuskälla finns om det finns någon specifik sådan. Det är spännande att undersöka olika slags ljuskällor och se hur de påverkar färgerna och formerna i vår omgivande miljö. 


Du kan gärna förbereda dig för vårens tema och redan nu fundera på vad du vill måla och ta fotografier av ditt motiv. Ta flera fotografier från olika vinklar och olika ljus så att du sedan kan välja ut det bästa att ha som förlaga till din målning. Du kan också ta med ett eller flera föremål till klassen och belysa dem på ett intressant sätt. 

Ljuset kan komma från en närbelägen ljuskälla som finns i eller utanför målningen och lysa upp ditt motiv som t.ex kan bestå av ett stilleben, en interiör, en människa osv.  Eller kanske vill du måla utomhusscener - då kan du gå ut och fotografera dina motiv under intressanta ljus och väderförhållanden.


Vi kommer att arbeta med många olika övningar där vi bl.a. studerar hur olika slags ljus påverkar bilden. Att veta hur man får fram olika valörer är en viktig del av tekniken för att känna att man lyckas med ljuset i sin bild.


Här följer några inspirationsbilder till vårens tema som jag hoppas att skall underlätta för dig att hitta många motiv som du vill måla!

Lin Simons: "Skymning på Rödhamn", akvarell, 2020

Lin Simons: "Svalt under trädet i Provence", akvarell, 2019

 Medis tema på akryl- och oljemålningskurserna våren 2022: Ljus - inspirationsbilder


Under vårterminen 2022 kommer vi att ha temat LJUS på kurserna i akryl och olja samt akvarell  och  det betyder att ljussättningen i bilden gärna får vara viktigare än själva motivet.

Ljuset är avgörande när vi målar bilder för utan ljus finns det knappast några färger och former. Det betyder att när vi skapar bilder så behöver vi ofta vara mer eller mindre medvetna om ljuset - oftast har vi också klart för oss var bildens ljuskälla finns om det finns någon specifik sådan. Det är spännande att undersöka olika slags ljuskällor och se hur de påverkar färgerna och formerna i vår omgivande miljö.

Du kan gärna förbereda dig för vårens tema och redan nu fundera på vad du vill måla och ta fotografier av ditt motiv. Ta flera fotografier från olika vinklar och olika ljus så att du sedan kan välja ut det bästa att ha som förlaga till din målning. Du kan naturligtvis också ta med ett eller flera föremål till klassen och belysa dem på ett intressant sätt. 

Ljuset kan komma från en närbelägen ljuskälla som finns i eller utanför målningen och lysa upp ditt motiv som t.ex kan bestå av ett stilleben, en interiör, en människa osv.  Eller kanske vill du måla utomhusscener - då kan du gå ut och fotografera dina motiv under intressanta ljus och väderförhållanden.

Jag kommer under våren att presentera olika sätt att avbilda ljus - och vi kommer att titta på bilder från konsthistorien där ljuset har varit speciellt viktigt.

Här följer några inspirationsbilder till vårens tema som jag hoppas att skall underlätta för dig att hitta ett motiv som du vill måla:

Claude Monet: "Interior, after Dinner", 50 x 65 cm, olja på duk, 1869

Pierre Bonnard: "The dining room in the country", olja på duk, 162 x 202 cm, 1913

Claude Monet: "Path in the fog", 60 x 73 cm, olja på duk, 1913

Lin Simons: "Aprilskymning på Herröskatan", 33 x 41 cm , olja på duk, 2021

2021

Medis tema på akvarell- samt akryl- och oljemålningskurserna hösten 2021:  Ålands flora och fauna (Åland 100 år)


Varje läsår har jag ett tema på Medis konstkurser och åtminstone under höstterminen 2021 kommer vi att arbeta med temat Ålands flora och fauna. Jag har redan innan vi avslutade vårterminen 2021 uppmanat mina elever till att samla på motiv under vår och sommarmånaderna för kommande Mediskurser - motiv som på något sätt är betydelsefulla för kursdeltagaren. Det är så lätt idag att knäppa en bild med sin mobilkamera när man ser något spännande som triggar till målning. Temat är mångbottnat och kan handla om vad som helst där flora och fauna ingår, människor får gärna ingå i bilden.

För att inspirera mina elever har jag denna sommar målat några motiv som är betydelsefulla för mig inom ramen för årets tema. Liksom för de flesta andra konstnärer är ljuset  i bilden ett av de viktigaste elementen för att bilden skall kännas spännande och locka till målning. Olika slags kontraster i bilden gör att den blir intressant, det kan handla om valörer, ljus, färg osv. Jag tror att det är viktigt att aktivt tänka på kontraster om man vill lyckas med sin bild.  

Natur och blommor för mig

Jag har tillbringat en stor del av min barndomssomrar på Åland och dit hör många sensoriska minnen - dofter är ett av dem. Den ljuva doften av getpors i myrmarken har gjort ett starkt intryck på mig och likaså känslan av att röra vid ängsull som ofta växer ute i skärgården eller på myrar lite överallt på Åland. Att plocka blommor i naturen har ända sedan jag var liten flicka varit viktigt för mig - säkert på grund av mina morföräldrar och min mamma som introducerat mig i blommornas värld. Mina barndomssomrar tillbringade jag ute på en holme i Eckerö utan el och vatten. Där fanns det många växtrariteter som jag lärde mig. Min morfar var amatörbotaniker och kunde alla växters latinska namn, flera av dessa namn har stannat kvar i mitt huvud även om min morfar sedan länge är borta. 

I början av juni åkte jag ut till Hummelvik i Eckerö (som ligger ganska nära mitt barndomsställe) och gick den fina vandringsstigen genom naturreservatet Träsket. Vandringen består av myrmark, hällmarker och karg hällmarksskog. Här finns många intressanta växter bl.a. olika orkidéer och ett rikt viltliv bestående av olika fåglar. Jag dokumenterade miljön med min mobilkamera och målade tre små  akvareller utgående från bilderna. Dagen var lite gråmulen och det doftade av bl.a. getpors -  jag ville få fram lugnet och stillheten i naturen med alla dess otaliga färgnyanser i grönt-brunt.

Lin Simons: "Getpors",  akvarell och gouache, 22 x 22 cm, 2021

Lin Simons: "Ängsull", 22, 5 x 17 cm, akvarell och gouache, 2021

Lin Simons: "Vattenspegel", 22,5 x 22,5 cm, akvarell, 2021

Sommarbuketter

Akvarellen är ett fantastiskt medium att avbilda blommor med - akvarellen kräver dock planering innan man ger sig i kast med att måla. Man målar från ljust mot mörkt i kontrast med tex. oljefärg där man gör tvärtom. Akvarellfärgerna är mer eller mindre transparenta och akvarellmålning går ut på att man målar olika färglager på varandra. Där var man vill att det skall vara ljust kan det räcka med ett färglager och där var man vill ha det riktigt mörkt behöver det vara flera färglager på varandra. Det handlar också om att kunna utnyttja papprets vita färgyta istället för att använda vit färg och det kan göras på flera olika sätt. Akvarellfärgerna har en alldeles speciell lyskraft och detta kommer fram bäst när man målar ljusa färglager så att det vita pappret får lysa igenom. 

Mina blombuketter har jag fotograferat denna vår och sommar. Inget är finare än den första lilla vårbuketten som jag får njuta av. Sommarens mest "vanliga" blommor såsom prästkrage, rödklöver, blåklocka, osv är hur fina som helst. Tyvärr finns det inte så mycket blommor där vi har vår stuga men jag brukar ta bilen och åka iväg längsmed vägen tills jag hittar ett dike med fina blommor. 

Den första bilden nedan föreställer en vårbukett där jag har använt trycktekniken monotypi (de svartgråa linjerna) och sedan målat på försiktigt med akvarell. Det är en spännande teknik som jag kommer att presentera på mina akvarellkurser i höst.

Lin Simons: "Vårbukett med vivor och nunneört", 23 x 23 cm, monotypi och akvarell, 2021

Lin Simons: "Högsommarbukett", 21 x 22,5 cm, akvarell och gouache, 2021

Lin Simons: "Högsommarbukett med skuggspel", 30, 5 x 22 cm, akvarell och gouache, 2021

Lin Simons: "Blåklint", 22 x 18 cm, akvarell och gouache, 2021

 

Åland 100 år: Medis i Sittkoffska gallerian 7-18.6.2021


Recension i Ålandstidningen 12.6.2021

Lin och Eila

Soloutställning: Mitt Åland på Mariehamns stadsbibliotek 11.5 - 6.6.2021

Nya Åland recension av min utställning "Mitt Åland", 11.5.2021

Ålandstidningens recension av min utställning "Mitt Åland", 11.5.2021

Här kan du lyssna på mig där jag bl.a. berättar om min collageteknik:     

https://alandsradio.ax/gomorron/lin-simons-staller-stadsbiblioteket


Medis virtuella vårsalong 2021 öppnas 4.5.2021

Ålandstidningens reportage 5.5.2021

Nya Ålands reportage 20.5.2021

 Medis vinterutställning i Sittkoffska gallerian 18.1- 8.2.2021

Recensioner i Ålandstidningen och Nya Åland.

2020

Grupputställning: "ÄNGLAMARK" i Helsingfors 10-20.12.2020

Strax innan jul ställde jag ut mixed media tavlor med växt- och insektmotiv på Galleri Lokal+ tillsammans med två väninnor. Vi hade erhållit stipendium från Svenska kulturfonden för evenemanget som var planerad redan till maj 2020 men måste skjutas framåt på grund av Coronapandemin.  Min svägerska Lina Simons ställde ut smycken i silver och Sofie Hägerström visade blommor i tunn papperslera. Tillsammans bildade våra alster en helhet som vi gav namnet Änglamark. Änglamark var en hyllning till naturen - till de fina färger och former som finns alldeles i vår närhet och som vi ofta tar för givet. För mig bottnar motiven i mina barndomssomrar på bl.a. Åland med min morfar som lärde mig att se det vackra i det mest oansenliga.

Utställningen var väl besökt med tanke på omständigheterna kring pandemin som ju inte var den bästa i Helsingfors just då och vi var nöjda med vår försäljning. Vi ordnade vårt vernissage under ett veckoslut så att det inte skulle bli trängsel. Vi var då på plats alla tre och det fungerade bra med en jämn ström av människor under de båda dagarna. Det blev ett fint minne för oss.

Bilden på vårt  vernissagekort

Skyltfönstret till galleriet fotograferat utifrån

Den ena väggen i galleriet där alla våra alster syns

Linas silversmycken: örhängen i förgrunden och två broscher i bakgrunden

Gå gärna in på dessa konton om du vill se mera av Lina Simons smycken: 

lingondesign.com 

instagram: @lingondesignco 

facebook: @lingondesign

Linas silversmycken: örhängen och halsband

Detalj av väggen med mina collage och Sofies väggdekorationer av papperslera

Den andra väggen i sin helhet

Sofies blommor i papperslera

Detalj av den andra väggen

Här poserar vi alla tre. Från vänster: Sofie, Lin och Lina

Konstrundan på Åland 12-13.9.2020

I år deltog jag för första gången i Konstrundan och det var en spännande och rolig upplevelse. 

Konstrundan är ett öppna ateljéer -evenemang i hela Finland som ordnas varje år det andra veckoslutet i september. Evenemanget är kostnadsfritt både för besökarna och deltagarna som öppnar sina dörrar. Den första konstrundan ordnades 2008 som en del av Svenska Kulturfondens 100-årsjubileumsprogram. Idén kom från konstrundorna med långa anor i Sverige och Åbolands hantverk rf har varit arrangör ända från början. Från att ha varit ett svenskspråkigt evenemang med drygt 80 besökspunkter längs kusten och på Åland har Konstrundan utvecklats till ett flerspråkigt evenemang med cirka 230 besökspunkter i hela Finland. Efterfrågan på ett öppna ateljéer evenemang är enorm, både bland besökare och aktörer.

På Åland deltog  i år 26 konstnärer och det är fler än vad det har gjort på länge - kanske tack vare den drivna och duktiga f.d. galleristen Leila Cromwell-Morgan Lönnroth som var årets kontaktperson.

Jag ställde ut ett antal akvareller och tavlor med växt och insektmotiv i mixed media collage-teknik. Jag har under de senaste åren målat akvareller som har tangerat de teman som jag har undervisat i för tillfället; landskap, människor, stilleben, hav och vatten och nu fick jag en chans att visa upp dem.

Vi bor nästan mitt i Mariehamn och har en liten trädgård med en pergola i ett hörn som passade perfekt att hänga upp tavlorna på. Utrymmet fungerade även om det kom några regnskurar men jag hade plastat in akvarellerna med cellofan så att de inte skulle vara så känsliga.

Det bästa med Konstrundan var alla givande möten med de olika människor som besökte mig.  Av de över hundra besökarna under två dagar var flera mina nuvarande och gamla konstelever men det kom också många personer som jag inte hade träffat förut. Det tråkiga var ju att jag inte kunde besöka alla andra intressanta konstnärer som också hade öppnat upp sina hem och ateljéer under detta veckoslut.


Jag med min vinsttavla för konstlotteriet: 

"Kungsängsliljor", mixed media-collage

Helhetsbild av min utställning

Oljemålningar med vattenmotiv, mixed media-collage med insektmotiv 

och akvareller med blandteknik

Akvareller med blandade motiv och bilder i mixed media-collage

Mixed media-collage med växtmotiv och människan i olika miljöer

Medis tema på akvarell samt akryl - och oljemålningskurserna 2020-21:  Hav och vatten

Havslandskap har i alla tider fascinerat konstnärer och fascinationen ligger säkert delvis i att havet kan uttrycka så många stämningar och känslolägen som vi känner igen oss själva i.  Att bara sitta och titta på havet under olika väderförhållande är lugnande för själen; dess vågspel, transparens och ljusets reflexioner ger oss oändliga möjligheter och mer eller mindre tekniskt krävande utmaningar att avbilda det beroende på vilket medium vi använder.

Jag har under sommaren 2020 målat bilder i akvarell och olja för att testa och undersöka hur jag kan uttrycka stämningar, vågspel, ljus, djup, värme mm.  Alla bilder är målade utgående från mina egna fotografier som jag har tagit både nu och för flera år sedan. För mig är det viktigt att försöka uttrycka en speciell stämning eller känsla tex. en spegelblank junikväll i skärgården på mina föräldrars sommarställe eller solvarma klippor vid havsbandet på Åland. Bilden blir också mer personlig och får mer liv om man placerar in t.ex. människor eller djur i bilden.

När man målar hav blir ju himlen minst lika viktig eftersom himlens ljus reflekteras i vattnet. Himlen har sina egna tekniska utmaningar och här är det viktigt att använda sig av rätt penslar och mycket vatten när det gäller akvarellmålning. Jag målar alltid lager på lager som jag låter torka mer eller mindre mellan varven för att bygga upp färgdjup och transparens. Gällande olika färgpigment så har jag medvetet försökt undvika att använda Paynes grey (himmel och hav) och istället blandat grått av andra färger tex. grönt och rött eller gult och lila. Detta för att Paynes grey lätt blir ganska dominerande i bilden men också för att utmana mig själv och blanda till andra mer spännande grå nyanser. Paynes grey är alltså en vacker mörk gråblå färg som lämpar sig bra t.ex. när man skall måla mörka himlar och det är i get fel på färgen som sådan men man skall vara försiktig att man inte fastnar i den eftersom den lätt kan ta över och dominera målningen. 

Jag har också för första gången i mitt liv prövat att måla med vattenlöslig oljefärg och faktiskt blivit riktigt förälskad i färgen,  jag har tidigare enbart har målat med akrylfärg. Den vattenlösliga oljefärgen ger mig mera flow i mitt måleri; den torkar inte så snabbt, utklämd färg håller flera dagar på paletten och den kan manipuleras på olika sätt. Man kan torka bort färgen, man kan rista i den med olika verktyg för att få fram effekter m.m. Akrylfärgen torkar ju mycket snabbt speciellt om man målar tunna lager och då går den inte mera att manipulera. Man kan bygga upp en oljemålning lite på samma sätt som när man målar med akryl d.v.s med olika tunna lager på varandra men man behöver inte vänta på att lagren är helt torra innan man fortsätter.  Oljan är mjukare och mera följsam än akrylen och man kan bygga upp spännande strukturer om man använder tjockare färglager. Oljefärgens färgpigment är också naturligare och inte så grälla som akrylen lätt kan bli om man inte blandar akrylfärgerna med varandra. Jag rekommenderar dig att pröva på vattenlöslig oljefärg även fast du har målat med akryl tidigare.

"Sjögräs på Eckerö en mulen dag",  akvarell och Inktense blocks, 

17 x 23 cm

"Vik med grå himmel",  akvarell och inktense blocks, 27 x 36 cm

"Solvarma klippor på norra Åland", akvarell och inktenseblocks, 31 x 24 cm,

"Vindstilla försommarkväll i Sibbo skärgård", akvarell och inktenseblocks, 40 x 29 cm

"Vattentunna på Björnhovda gård", akvarell och inketense blocks, 

27 x 35 cm

"Alec på vattenskidor",  akvarell, 26 x 23 cm.

"Eddiehunden med mörka moln på Marsholmen",  akvarell, 27 x 24 cm.

"Vy från mitt fönster", vattenlöslig olja på duk, 27 x 35 cm

Lin Simons, "Moln från Slåttskär", 30x30 cm, vattenlöslig olja på duk, 2020

Medis virtuella Vårsalong 2020

Våren 2020 är speciell  pga coronapandemin och Medis vårsalong presenteras endast i virtuell form.  Totalt deltar närmare 300 elever i Medis konst och hantverkskurser och vi har samlat in bilder från en del av dem. Var så god och njut av alla vackra alster  genom att klicka här: www.medisvarsalong.ax 

Marsmånads konstnärspresentation: Raoul Dufy (1877-1953)

I samband med vårterminens interiörtema vill jag presentera denna franska konstnär som målade bl.a. fantastiska interiörer.

Raoul Dufy (1877-1953) föddes i Le Havre där han började studera konst på nätterna och arbetade som springpojke på dagarna. År 1900 fick han ett litet stipendium och åkte till Paris för att studera. Några år senare mötte han Matisse och andra fauvistmålare vars färger påverkade honom. Dufy experimenterade med fauvismen, försökte sig på kubismen och mellan åren 1905-1920 arbetade han på museum där han formgav textilier och bokillustrationer. Under slutet av första världskriget förstod Dufy att linjen rör sig snabbare än färgen och att det mänskliga ögat mottar förnimmelse av färg lättare än rörelse och således håller den mentala bilden längre. Konstnärens uppfattning ledde till utvecklingen av den blixtsnabba, kalligrafiska, korta och kurviga linjen som med hans penna eller pensel för alltid kom att röra sig tvärs över pappret. Det ledde också till hans tillämpning av “utspridd” färg  som inte enbart begränsades till konturer utan ibland också svepte över arbetet med breda band av olika färger och därför blev delar av en livlig, rörlig värld som hölls samman i tajta kompositioner med färger och linjer i en gnistrande helhet.

Till denna förståelse för rörelse och färg tillade Dufy en kärlek till poesi, musik, teckning, målning och att vara levande. Hans personliga symbolik, det känsliga sättet och känslan för färg skapar en värld av förnäm njutning som naturligt leder vidare till textildesign, keramikdekorer och dekorationsmålning. Från 1925 och framåt var han en etablerad konstnär och fick bl.a. flera uppdrag att skapa väggmålningar för flera franska statliga byggnader. Tyvärr insjuknade han i MS 1937 och flyttade till sydvästra Frankrike pga hälsan. När sjukdomen hade framskridit så långt att han inte mera kunde måla åkte han till USA för kortisonbehandling 1947. Efter denna kur som hjälpte honom lite, kunde han återvända till Frankrike och fortsätta måla fram till sin död 1953.

https://www.masterworksfineart.com/artists/raoul-dufy/biograph


Raoul Dufy, "Interior with a window", olja på duk, 32x26cm, 1928

Raoul Dufy, "Open window, Nice", olja på duk, 54x65 cm, 1928

Raoul Dufy, "Arcades et Vallauris", olja på duk, 73x92 cm, 1927

Raoul Dufy, "Grand orchestre", olja på duk, 50x61 cm, 1942-48

Raoul Dufy, "Paddock et turfistes á Ascot", gouache, watercolor and pencil on paper, 

50x66 cm, 1935

Presentation av akvarellteknik: Måla interiörer med akvarellkrita och akvarellfärg

 

I februari prövade vi en ny teknik som vi inte har arbetat med tidigare på mina två akvarellkurser, nämligen att kombinera akvarellfärg med akvarellkrita. Det ger större möjligheter än när man målar renodlat med akvarell. Vi använde billiga men bra akvarellkritor av märket Caran Dáche. Akvarellkritorna har den egenskapen att de mer eller mindre löser upp sig i vatten.

Exempel på bra och prisvärda akvarellkritor

Man kan t.ex. skissa upp bilden med kritan på vått papper och då sprider sig färgen lite och man får en mjuk levande linje som dock kräver att man vågar trycka till när man tecknar. Efter det kan man mjuka upp linjerna med vatten eller/och fortsätta med att måla de stora ytorna enbart med akvarellfärger ”Interiör från Wellness vibes i Provence” och ”Interiör från Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm                        

Lin Simons, "Interiör från Wellness vibes Provence", 20x25 cm

akvarell och akvarellkrita, 2020

Lin Simons, "Interiör från Prins Eugens Waldemarsudde Stockholm",  28x22 cm, 

akvarell och akvarellkrita, 2020

Man kan också låta akvarellkritorna dominera i en bild och bygga upp ytor av smala och breda kritstreck i olika färger och sedan måla på med vatten och tunn akvarellfärg på vissa ställen så att kritstrecken blandar sig med varandra. Om man vill ha ännu mörkare ytor är det bara att fortsätta teckna med kritorna och samtidigt våga trycka till så att färgen lossnar. Det blir också mera levande linjer om man använder kritorna på en våt bakgrund ”Interiör från Alcazaba i Málaga”. 

Lin Simons, "Interiör från Alcazaba Malaga",  20x25 cm

akvarellkrita och akvarell, 2020

Akvarellkritorna är roliga att använda om man vet hur man skall använda dem. Det ger flera möjligheter än med enbart akvarellfärg eftersom man inte i samma grad behöver planera i vilken ordning man skall måla de olika ytorna och man kan gå tillbaka och bygga på mera färg utan att vara rädd för att det bildas fula fläckar och skarpa linjer där man inte vill ha dem när man blöter pappret i flera omgångar. 

Medis utställning i Sittkoffska gallerian i Mariehamn 20.1 - 10.2.2020

Recension i Nya Åland 24.1.2020

2019

Medis målarresa till Pisciotta i södra Italien 19-27.9.2019

För tredje året i rad åkte elva glada damer på målarresa tillsammans. I år var målet den lilla byn Pisciotta i södra Italien ca två timmars tågfärd söderut från Neapel.  Jag besökte staden för 27 år sedan då jag var på språkresa och har inte kunnat glömma den sedan dess - det visade sig att stället motsvarade precis det jag mindes, dvs mycket lite hade förändrats. Byn har ca 2600 invånare och ligger högt uppe på berget på sidan av en frodig dalgång invid havet. Kusten är ganska hög men det går bra att promenera ner till marinan om man är beredd på att gå ganska brant uppför tillbaka.  

Vi bodde på Agriturismo A Machina La Locanda del Fiume som är en gammal villa med en olivpress av sten i matsalen som ägarinnan har restaurerat till ett fantastiskt ställe ca 500 meter från centrum. Agriturismo motsvarar ungefär Bed and Breakfast men detta fall var det så mycket mer - boendet kändes som ett förstklassigt hotell. Det var skinande rent, vackert med blommor och krukor överallt, underbar utsikt från alla rum, god mat och bäst av allt var det vänliga bemötandet som ägarinnan Sonia visade oss. Hon gjorde allt för att vi skulle ha det bra. dessutom hade hon sett till att  i var de enda gästerna och kunde ha stället för oss själva.  Stället passade perfekt för en grupp målare eftersom vi kunde sitta i lugn och ro och måla på den stora terrassen, på någon av etagerna eller vid den vackra poolen - motiv fanns det hur mycket som helst. Gå gärna in på fliken KURSER och MÅLARRESA TILL ITALIEN på denna hemsida och kika på vad mina flitiga damer åstadkom!

På vägen hem övernattade vi en natt i Neapel eftersom vårt flyg skulle gå tidigt följande morgon. Neapel är en spännande hamnstad som dock kräver att man stannar någon extra dag för att kunna uppleva den ordentligt. Där finns fantastisk arkitektur, vackra trädgårdar, intressanta muséer, shopping, god mat osv. Nu hann vi inte med så mycket annat än ett besök i hamnen där vi åt pizza, en tur med metron där en av oss blev bestulen på sin telefon och en liten promenad på en av huvudgatorna. 

Pisciotta är verkligen en liten pärla inte bara för att det är varm och vackert utan också för vänligheten och omtanken som man möts av överallt. Dessutom är det billigt att åka tåg, äta på restaurang mm. Jag planerar att ordna en likadan Medisresa samma tid nästa år så håll utkik eller kontakta mig om du är intresserad av att följa med.

Utsikten över dalen och vårt hotell på promenaden mot centrum

Utsikten från terrassen mot byn

Den fina poolen