Lins blogg

Hej och välkommen till min blogg!  Här kommer jag att skriva om aktuella händelser i min undervisning, om utställningar och resor samt allmänt om vad som inspirerar mig i mitt skapande arbete. 

2023

Medis målarresa till Maratea 23-30.9.2023

I september 2023 åkte jag igen på målarresa till Italien med 15 förväntansfulla deltagare. Denna gång hade jag valt Maratea som är en liten medeltida by med ca 5000 invånare. Byn ligger uppe i bergen vid kusten strax nedanför den berömda Kristusstatyn vars förebild finns i Rio de Janeiro. Vi flög smidigt från Stockholm till Neapel och åkte sedan söderut ca. 200 km med egen buss. 


Det familjeägda hotellet, ett f.d. gammalt kloster med 30 rum, hade allt vad vi behövde och lite till. Miljön var utsökt vackert dekorerad och högst uppe vid frukost- och lunchrestaurangen fanns en härlig turkosblå pool omgiven av en vacker välskött trädgård. Allt var välvårdat och personalen var så vänlig.


Vi fyllde dagarna med akvarellmålning men utan att det skulle kännas som ett arbetsläger. Hotellet låg nästan mitt i byn vilket möjliggjorde att man kunde utforska omgivningarna på egen hand.


Av sex dagar på plats gjorde vi en heldagsutflykt till en liten privatägd strandresort. Vi hade tur för det var sista dagen som stället hade öppet för säsongen och vi var i stort sett de enda gästerna. Vi målade och simmade hela dagen på den lilla stenstranden som var perfekt för oss. Det var en lätt mulen dag och det var tur för det skulle nog ha blivit för hett annars  Resorten var vackert belägen och man kunde blicka ut över den dramatiska kusten och beskåda den höga bergstoppen där Kristusstatyn är placerad. 


Veckan gick som vanligt alltför snabbt men som tur har vi många härliga akvareller kvar som fina minnen. Bellissima Italia !!!

Målning i hotellets trädgård

Målning vid hotellpoolen

Utsikten mot byn i kvällsljus

Utsikten mot poolen

Hotellets grönska

Lin går igenom bilder

Morgonljus

Utsikt mot byn

Kvällsljus

Utsikten från vårt arbetsrum mot trädgården.

Hotellinteriör

På väg ner till byn. Hotellet syns uppe till höger.

Gränd i Maratea

Gränd i Maratea

Gatuvyer i Maratea.

Liten piazza med springbrunn i Maratea

Gammalt övergivet hus mitt i byns centrum

Piazza i centrum av Maratea

På kvällspromenad före middagen.

Vi vandrar upp mot Kristusstatyn.

Gammalt hus vid stigen på väg uppåt.

Vid Kristusstatyn

Lin vid foten av Kristusstatyn.

Utsikten från Kristusstatyn ner mot Maratea. Hotellets pool syns nere till höger i bilden.

På väg neråt från statyn.

Målning i trädgården.

Strandresorten Illicini

En dag på stranden  Illicini

Petra målar,

Utsikten från stranden Illicini. Kristusstatyn syns på berget uppe till höger.

Sista doppet i Medelhavet.

Hej då Illicini!

Vandringsresa till Schweiz 

På midsommarafton åkte jag och min man på en efterlängtad vandringsresa till den lilla alpbyn Arolla i Schweiz. Arolla är en by i kommunen Evolène i den schweiziska kantonen Valais. Byn ligger i slutet av Val d´Hérens på 2100 m.ö.h. Vi besökte samma område 2018 och ville gärna komma tillbaka och uppleva mera vandring.  Byn är speciell därför att den ligger högt uppe vid foten av majestätiska alptoppar och är startpunkten för många varierande vandringsturer. Det finns  några små hotell, en liten matbutik och en sportbutik.  Byn har bevarat sin ursprungliga charm genom åren och det råder en viss känsla av att tiden har stannat.  

Vi hyrde en välutrustad lägenhet via Airbnb med vacker utsikt från alla rum över dalen och alptopparna. Det var fint att iaktta hur solljuset vandrade över alptopparna och förändrade skuggorna i dalen under dagen.

Vi gjorde fyra olika vandringar åt olika håll i dalen. Vi kunde börja vandra brant uppåt rakt utanför vår dörr. Väl uppe på kullarna var det magiskt vackert. Kor betade och det fanns flera små utmärkta stigar som ledde uppåt mot högre höjder. Stigarna är smala och man måste koncentrera sig noga med att titta var man placerar fötterna så att man inte halkar på stenar. Den första dagen vandrade vi uppåt från vårt hus till 2700 m.ö.h. På denna höjd ser terrängen lite ut som ett månlandskap. På vägen upp drack vi friskt vatten från flera små bäckar som ringlade sig ner från bergstopparna. 

Den andra dagen var målet att nå  "Cabane de la Tsa" på andra sidan dalen 2600 m.ö.h. Vandringen började nere i dalen och gick sedan genom en fantastisk skog upp mot stenigare höjder. Stigen steg brant hela vägen och det var en utmaning att nå toppen. Väl däruppe blev vi serverade rösti med ägg och raclette på schweiziskt vis. En fantastisk dag!

Den tredje vandringen började på samma sätt som den första dagen men nu gick vi ännu högre. Vi ville nå utsiktsplatsen "Pas de Chevres 2900 m.ö.h. -  därifrån kunde man åt ena hållet blicka ut över en glaciär och åt andra hållet se en skymt av Matterhorn och Dent Blanche. Krävande vandring men väl värt upplevelsen.

Den fjärde och sista vandringen gjorde vi nere i dalen. Vi ville besöka den lilla byn "La Gouille" där vi bodde 2018. Den ligger ca 4 km  längs med vägen innan man kommer till Arolla. Vi undvek att vandra på landsvägen och valde i stället att gå längsmed floden genom undersköna blomsterängar och betande kor. Väl framme i "La Guoille" ville vi också vandra upp till den vackra lilla alpsjön "Lac Bleu" som är känd för sitt turkosblåa vatten som förorsakas av speciella alger. Det är en populär, kort men brant vandringsväg  från  La Gouille upp genom skogen. Väl uppe vid sjön som ligger på en liten platå får man uppleva mycket vackra vyer. 

Att åka på vandringsresa till Alperna i juni är fint. Det är ännu inte mycket människor i farten eftersom semestrarna för mellan- och sydeuropeerna börjar först i medlet av juli. Så i bästa fall får du vara nästan ensam på vandringslederna. Vi hade tur med vädret med sol alla dagar. Solen är mycket stark så det är viktigt att använda solskydd med hög faktor (50+ )för att inte bränna sig. Det är också viktigt med bra skor (helst riktiga vandrarkängor) som gör att du orkar mera. Även gångstavar underlättar vandringen, de ger stöd när du går uppåt och skall häva dig upp på stenar och berg.

Att utmana sig själv - sitt tålamod, sin uthållighet och sin styrka - och  samtidigt få njuta av otroliga vyer är fantastiskt på många sätt även om man förstås inte behöver resa till Alperna för att göra det. Man kan också bara gå ut genom sin egen hemdörr och bestiga den högsta kullen på orten och se den med nya ögon :)

Blomsterhotellet i Arolla där vi åt god mat en kväll.

Lin på balkongen i lägenheten.

Utsikten från vår balkong. 

Alpängarna ovanför vårt hus.

De vackra alpslätterna ovanför vårt hus.

Sagolik miljö på väg upp till bergen.

På väg uppåt längsmed stigarna ovanför vårt hus.

Stupande branter bakom vårt hus.

Betande kor på alpängarna.

På väg upp till Cabane de la Tsa genom vacker skog.

Skogsstig på väg upp till Cabane de la Tsa.

Rhododendron.

Vy över vår dal. Vårt hus är det som ligger överst i ändan av den slingriga vägen till höger i bilden.

Vårt mål:  Cabane du Tsa (2600 m.ö.h)

På väg neråt från Cabane de la Tsa.

På väg upp till Pointe du Pas de Chevres (2900 m.ö.h.) som ligger uppe på kanten mitt i bilden.

Utsikten från Pointe du Pas de Chèvres mot glaciären.

Utsikten mot glaciären och sjön från Pas de Chèvres.

Utsikten åt andra hållet från Pas de Chèvres. 

Vandringen ner från Pas de Chèvres. Bakom bergen i bakgrunden skymtar Matterhorn.

Vandringen neråt genom ängarna.

Vandringen neråt mot vårt hus. Till vänster gamla hus med skiffertak.

Flodbädden nere i dalgången.

Undersköna alpängar i dalgången.

Frodig alpäng i dalgången på väg mot byn La Gouille.

Vandring uppåt mot Lac Bleu.

Lac Bleu som är känd för sitt turkosblå vatten.

Lac  Bleu.

Lac Bleu.

Skymning i Arolla. På väg upp till vårt hus.

Yoga/måla retreat i Auberge de Tourettes  i Provence, 23-28.5.2023

I maj 2023 ordnade jag min första yoga/måla-retreat i egen regi tillsammans med väninnan  och yogaläraren Laura Willgren. Vi åkte till den vackra lilla byn Tourette sur Loup som ligger uppe på en kulle ca 30 km nordväst om Nice. Med oss hade vi 11 förväntansfulla damer.  Den medeltida byn är välkänd för sitt konsthantverk såsom måleri, keramik och smyckeskonst som skapas av invånarna i byn.  Byn har ca. 4000 invånare.

Vi inledde och avslutade dagarna med yoga och däremellan gällde mer eller mindre målning med akvarell  (eller annan önskad teknik). Varje  dag presenterades en ny uppgift med en teknikdemonstration. Undervisningen var individuell och lämpar sig både för fortsättare och nybörjare. Det finns gott om inspirerande motiv i byn och en av uppgifterna var att gå runt i byn och hitta motiv med öppningar av olika slag (fönster, dörrar, valv osv).  Här kan du titta på deltagarnas målningar från retreaten: https://www.linlouise.ax/kurser/m%C3%A5layoga-retreat-i-provence/akvareller-och-oljem%C3%A5lningar-maj-2023

Vårt hotell https://www.aubergedetourrettes.com/  levde upp till allt vad vi önskade oss. Vi hade hela hotellet för oss själva och det passade ypperligt både för yoga vid poolen och måleri i trädgården och på terrasserna. Hotellet ligger mitt i byn vilket betyder att man lätt kan ta del av allt som byn erbjuder: caféer, restauranger och små hantverksaffärer. Man kan också  välja att promenera i omgivningarna runt byn där det finns fina stigar att gå längsmed. Byn ligger nära kusten och det finns flera möjligheter att göra dagsutflykter och se sig omkring. De flesta av oss på retreaten stannande dock kvar i Tourette och målade eftersom tiden var begränsad.

Vädret i slutet av maj var strålande och inte ännu för hett. Nästa vår planeras en liknande retreat på samma ställe. Datumen är redan fastslagna 26-31.5.2024.  Tag gärna kontakt om du är intresserad av att följa med.


 Laura och Lin

Tourette sur Loup från utkanten av staden.

Tourette sur Loup och vyerna ner mot kusten och havet.

Utsikt från hotellets pool mot havet.

Utsikt från hotellets restaurang.

Utsikt från hotelles pool upp mot bergen.

Utsikt från hotellets trädgård upp mot bergen.

Måleri i trädgården.

Akvarelldemonstration på terrassen.

Akvarellmålning på terrassen.

Vy från ett av hotellrummen.

Exteriör med springbrunn från Tourette sur Loup.

Gatuvy från Tourette sur Loup.

Vy från promenad i Tourette sur Loup.

Hotellet "Auberge de Tourette" från gatan sett.

Den dagliga genomgången av deltagarnas alster.

Medis Vårsalong i Kulturkällaren 2023

Medis Vårsalong är som vanligt igen fullspäckad med otroligt fina produkter. På helårskurserna i akvarell har vi haft TRÄD som tema under hela läsåret. Vi har arbetat med olika uppgifter och tekniker där träd har varit det centrala, både verklighetstrogna träd och fantasiträd.

På kurserna i akryl och oljemålning har vi haft temat ABSTRAKTION. Vi har förenklat och abstraherat mer eller mindre. Vissa kursdeltagare har löpt linan ut och andra har kanske testat på att stilisera sin målning bara en aning. Det har varit en rolig utmaning för de flesta.

Välkommen att ta del av allt fint som Vårsalongen 2023 har att erbjuda!

Nyans recension 4.5. 2023

Tidningen Ålands recension  5.5.2023

Grafiska stiliserade uttrycksfulla träd med flytande bläck (akrylbläck) och akvarell.

Grafiska stiliserade uttrycksfulla träd med flytande bläck (akrylbläck) och akvarell.


Livets träd.

Livets träd.

Livets träd.

"Mellan hägg och syren" 13.4 - 13.5.2023

 Nya Ålands recension 13.4.2023

Tidningen Ålands recension 13.4.2023

Utställningsutrymmet i Mariehamns stadsbibliotek

Utställningsutrymmet i Mariehamns stadsbibliotek från vänster mot mitten

Utställningsutrymmet i Mariehamns stadsbibliotek från mitten

Utställningsutrymmet i Mariehamns stadsbibliotek från mitten till höger

Medis vinterutställning i Sittkoffgallerian i Mariehamn 30.1-13.2.2023

Akvarell, akrylbläck, kol och "inktense blocks"

Akvarell, bläck och torrpastellkrita

Flytnade bläck och  kol

Pappret är preparerat med gesso och silkespapper för att skapa struktur. Sedan påmålat med akvarell och akrylbläck.

Pappret är preparerat med gesso och silkespapper för att skapa struktur. Sedan påmålat med akvarell och oljepastellkrita.


Pappret är preparerat med gesso och silkespapper för att skapa struktur. Sedan påmålat med akvarell och akrylbläck.


Akvarell, akrylbläck och kol

Akvarell

Akvarell och flytande bläck

2022

Medis målarresa till Pisciotta i södra Italien 14-21.9.2022

I mitten av september reste 13 glada kvinnor iväg på vår efterlängtade resa till Pisciotta.  Resan var smidig denna gång eftersom vi flög direkt från Mariehamn till Arlanda båda vägarna istället för att behöva övernatta i Sthlm eller Neapel på vägen.

Pisciotta är en liten medeltida by med ca 2700 invånare. Byn är genuin och pittoresk och har en familjär känsla. I mitten av september är turistsäsongen över men i augusti är det många italienare som semestrar där, jämfört med Amalfikusten är Pisciotta mycket lugnare och billigare. I byn finns en liten piazza där människorna samlas samt några små butiker och mataffärer. Byn är högt belägen på en kulle vid havet och det finns otaliga trappor som man inte kan undvika om man vill röra sig i byns smala gränder. Det går bra att ta sig till fots längsmed en väg ner till havet och sandstranden men att ta sig  upp igen kräver lite mer av kroppen.

Jag hittade byn eftersom jag år 1992 var på en språkkurs just här - jag har inte kunnat glömma stället sedan dess och jag är så glad över att jag nu i vuxen ålder kan komma tillbaka hit som en del av mitt jobb som bildlärare. Byn ser likadan ut idag som för trettio år sedan. Inga stora hotell har byggts och stämningen är densamma.

Vårt hotell var fantastiskt (Marulivo hotel). Det är beläget invid en smal gränd strax bakom piazzan med en stor terass högst upp med utsikt över havet. Hotellet är att gammalt kloster i tre våningar med en liten innergård,  det är vackert inrett med många fina detaljer och de flesta av våra rum hade havsutsikt. Det ägs av ett äkta par som gjorde allt för att vi skulle trivas och ha det bra. 

Varje dag inleddes med en ny uppgift och en akvarelldemonstration av mig. Vi målade bl.a. interiörer, hus och människor. Byn bjöd på otaliga inspirerande motiv, speciellt vackert var ljusinsläppet i de smala gränderna. I resan ingick också två frivilliga utfärder varav en var en båtutfärd runt kusten vid byn Palinuro. 

Vädret var varmt men omväxlade  - vi upplevde både blixtrande åska och stekhet sol. Jag rekommenderar ett besök i Pisciotta för dig som vill upptäcka en speciell liten välkomnande by med äkta italiensk känsla långt borta från de stora turiststråken.

 

Pisciotta fotograferad från sidan.

Hotellets innergård.

Hotellets innergård.

Terrassen högst upp där vi målade.

Målning på etageterrassen.

Utsikt från ett av rummen.

Lin målar på terrassen

Utsikt från terrassen.

Gatan strax utanför hotellet.

Restaurangen där vi åt middag.

En av byns gränder.

Vägen från hotellet till piazzan.

Trappa strax utanför hotellets ingång.

Morgonljus i en av gränderna.

Stranden nedanför Pisciotta.

Vacker  installation i byn. 

Mot våld mot kvinnor.

Vacker installation i byn.

Mot våld mot kvinnor.

Text som hör ihop med utställningen ovan. 

Båtutfärd längsmed kusten.

Båtutfärd utanför Palinuro.

Båtutfärd till "Grotta azzurra".

Vandring ovanför Palinuro.

Mediskurserna i akryl och oljemålning, årstema 2022-23:  Att måla abstrakt

Under läsåret 2022-23 kommer vi att experimentera med att försöka släppa taget lite och gå mera eller mindre mot ett lite mer abstrakt uttryck. Det  kommer att bli ett spännande tema. Av egen erfarenhet vet jag att det inte är så där helt lätt att släppa verkligheten och börja förenkla sina motiv men det är utmanande, roligt, lite svettigt och otroligt lärorikt. Vi kommer att inleda terminen lekfullt med att måla färg och form med andra verktyg än vi brukar och helt utan någon förlaga som vi måste förhålla oss till.  Jag väntar med spänning på att få träffa alla härliga målarvänner i höst igen :)

Här visar jag min process med några målningar som jag har gjort i sommar utgående från samma motiv: Orkidéerna Adam och Eva

Jag inledde processen med att göra några små blyertsskisser av mitt motiv. Min idé var att fokuspunkten skulle vara orkidéerna Adam och Eva i en åländsk lund. Jag  prövade motivet både som stående och liggande format.  I skissen är det viktigt att visualisera bildens ljusa och mörka partier (valörer) för att få en uppfattning om bl.a. kompositionen. Valörerna är faktiskt ännu viktigare än färgerna skulle jag vilja påstå. Det är också viktigt att tänka på vad som skall vara bildens fokuspunkt. Det är av stort värde att göra några skisser först så att man sedan kan välja ut den som fungerar bäst. 

Här har jag färgat skisserna med färgpennor för att visualisera valörerna ännu mer och stämningen som jag vill få fram. Jag har försökt få fram både skymning och klart dagsljus. Jag tycker mest om den mittersta stående bilden.

Här är ännu en lite större skiss snabbt målad med akrylfärg.  Jag ändrade på ursprungsskissen och tog bort trädstammarna och satte dit lite hav i stället för att få in ett större djup i bilden. Det är viktigt att man gör ett grundligt förarbete till sin målning eftersom  man då kanske kan lösa vissa frågeställningar som gör det lättare att måla sedan. 

Här är den slutgiltiga målningen som är i formatet 60 x 73 cm. Bilden fick mera känsla av skymning än skissen. 

Här är en variant i formatet  40 x 40 cm där jag har jag zoomat in motivet och jobbat med tjock oljefärg. På vissa ställen har jag t.o.m. klämt ut färg från tuben direkt på duken.

Här är den sista varianten  (24 X 33 cm) som är snabbt målad  i ett försök att abstrahera formerna ytterligare. Tanken var att reducera formerna till linjer och prickar.

Din uppgift blir att söka efter motiv som du kan tänka dig att måla på ett lite mera abstrakt sätt än du brukar. Vägen mot abstraktion går i etapper. Det kan vara knepigt att släppa taget men när du  stegvis och lekfullt får prova olika sätt att närma dig temat kommer du in i tankesättet. Det är också viktigt att inte ta allt så allvarligt :)  Mycket handlar om lära sig att förenkla mer eller mindre och att använda lite grövre verktyg som inte tillåter dig att fastna i detaljer.  Att hitta sin egen stil kommer sedan med tiden. 

Här kommer några tips på konstnärer som tacklar abstraktion på olika sätt:

https://www.davidsmithfineart.com/works

https://www.hennylatulart.nl/

https://www.celialees.com/

https://www.llewellynskye.com/

Medis Vårsalong i Kulturkällaren 2022

Nya Åland 3.5.2021

Medis utställning i Sittkoffgallerian  i Mariehamn 28.2 - 14.3.2022

Nya Åland 1.3.2022

Ålandstidningen 2..3.2022

Ann Eriksson, Lin Simons och Mayvor Passell invid utställningen i Sittkoffska gallerian i Mariehamn.

Ann Eriksson: "Ekoxe", mixed media collage

Annika Rehn-Zetterqvist: "Två steklar", 40 x 40 cm, mixed media collage

Gerd Odenborg: "Slända", 40 x 40 cm, mixed media collage

Inger Karlsson-Wickström: akvarell

Anouk de Vries: akvarell

Mayvor Passell: akvarell

Eila Takkunen: akvarell

Åsa Kronhed- Sogn: akvarell

Emilia Johansson: akvarell

Jurybedömd utställning: Mitt blåa Åland 19.2 -13.3.2022

I den jurybedömda utställningen deltar jag med ett verk: Blåa minnen. 

I målningen har jag gestaltat två starka minnen från Ålands hav. Jag har strävat efter känslan av att vara ute på en liten ö i havet en het sommardag med solvarma klippor, doft av tång och oändlig blåhet i sikte.

Lin Simons: ", Blåa minnen", 38 x 46 cm, akryl och mixed media collage, 2022

Bild från utställningsutrymmet i Kulturkällaren

Medis tema på akvarellkurserna våren 2022: Ljus - inspirationsbilder

Under vårterminen 2022 kommer vi att ha temat LJUS på akvarellkurserna och det betyder att ljussättningen i bilden gärna får vara viktigare än själva motivet. 

Ljuset är avgörande när vi målar bilder för utan ljus finns det knappast några färger och former. Det betyder att när vi skapar bilder så behöver vi ofta vara mer eller mindre medvetna om ljuset - oftast har vi också klart för oss var bildens ljuskälla finns om det finns någon specifik sådan. Det är spännande att undersöka olika slags ljuskällor och se hur de påverkar färgerna och formerna i vår omgivande miljö. 


Du kan gärna förbereda dig för vårens tema och redan nu fundera på vad du vill måla och ta fotografier av ditt motiv. Ta flera fotografier från olika vinklar och olika ljus så att du sedan kan välja ut det bästa att ha som förlaga till din målning. Du kan också ta med ett eller flera föremål till klassen och belysa dem på ett intressant sätt. 

Ljuset kan komma från en närbelägen ljuskälla som finns i eller utanför målningen och lysa upp ditt motiv som t.ex kan bestå av ett stilleben, en interiör, en människa osv.  Eller kanske vill du måla utomhusscener - då kan du gå ut och fotografera dina motiv under intressanta ljus och väderförhållanden.


Vi kommer att arbeta med många olika övningar där vi bl.a. studerar hur olika slags ljus påverkar bilden. Att veta hur man får fram olika valörer är en viktig del av tekniken för att känna att man lyckas med ljuset i sin bild.


Här följer några inspirationsbilder till vårens tema som jag hoppas att skall underlätta för dig att hitta många motiv som du vill måla!

Lin Simons: "Skymning på Rödhamn", akvarell, 2020

Lin Simons: "Svalt under trädet i Provence", akvarell, 2019

 Medis tema på akryl- och oljemålningskurserna våren 2022: Ljus - inspirationsbilder


Under vårterminen 2022 kommer vi att ha temat LJUS på kurserna i akryl och olja samt akvarell  och  det betyder att ljussättningen i bilden gärna får vara viktigare än själva motivet.

Ljuset är avgörande när vi målar bilder för utan ljus finns det knappast några färger och former. Det betyder att när vi skapar bilder så behöver vi ofta vara mer eller mindre medvetna om ljuset - oftast har vi också klart för oss var bildens ljuskälla finns om det finns någon specifik sådan. Det är spännande att undersöka olika slags ljuskällor och se hur de påverkar färgerna och formerna i vår omgivande miljö.

Du kan gärna förbereda dig för vårens tema och redan nu fundera på vad du vill måla och ta fotografier av ditt motiv. Ta flera fotografier från olika vinklar och olika ljus så att du sedan kan välja ut det bästa att ha som förlaga till din målning. Du kan naturligtvis också ta med ett eller flera föremål till klassen och belysa dem på ett intressant sätt. 

Ljuset kan komma från en närbelägen ljuskälla som finns i eller utanför målningen och lysa upp ditt motiv som t.ex kan bestå av ett stilleben, en interiör, en människa osv.  Eller kanske vill du måla utomhusscener - då kan du gå ut och fotografera dina motiv under intressanta ljus och väderförhållanden.

Jag kommer under våren att presentera olika sätt att avbilda ljus - och vi kommer att titta på bilder från konsthistorien där ljuset har varit speciellt viktigt.

Här följer några inspirationsbilder till vårens tema som jag hoppas att skall underlätta för dig att hitta ett motiv som du vill måla:

Claude Monet: "Interior, after Dinner", 50 x 65 cm, olja på duk, 1869

Pierre Bonnard: "The dining room in the country", olja på duk, 162 x 202 cm, 1913

Claude Monet: "Path in the fog", 60 x 73 cm, olja på duk, 1913

Lin Simons: "Aprilskymning på Herröskatan", 33 x 41 cm , olja på duk, 2021

2021

Medis tema på akvarell- samt akryl- och oljemålningskurserna hösten 2021:  Ålands flora och fauna (Åland 100 år)


Varje läsår har jag ett tema på Medis konstkurser och åtminstone under höstterminen 2021 kommer vi att arbeta med temat Ålands flora och fauna. Jag har redan innan vi avslutade vårterminen 2021 uppmanat mina elever till att samla på motiv under vår och sommarmånaderna för kommande Mediskurser - motiv som på något sätt är betydelsefulla för kursdeltagaren. Det är så lätt idag att knäppa en bild med sin mobilkamera när man ser något spännande som triggar till målning. Temat är mångbottnat och kan handla om vad som helst där flora och fauna ingår, människor får gärna ingå i bilden.

För att inspirera mina elever har jag denna sommar målat några motiv som är betydelsefulla för mig inom ramen för årets tema. Liksom för de flesta andra konstnärer är ljuset  i bilden ett av de viktigaste elementen för att bilden skall kännas spännande och locka till målning. Olika slags kontraster i bilden gör att den blir intressant, det kan handla om valörer, ljus, färg osv. Jag tror att det är viktigt att aktivt tänka på kontraster om man vill lyckas med sin bild.  

Natur och blommor för mig

Jag har tillbringat en stor del av min barndomssomrar på Åland och dit hör många sensoriska minnen - dofter är ett av dem. Den ljuva doften av getpors i myrmarken har gjort ett starkt intryck på mig och likaså känslan av att röra vid ängsull som ofta växer ute i skärgården eller på myrar lite överallt på Åland. Att plocka blommor i naturen har ända sedan jag var liten flicka varit viktigt för mig - säkert på grund av mina morföräldrar och min mamma som introducerat mig i blommornas värld. Mina barndomssomrar tillbringade jag ute på en holme i Eckerö utan el och vatten. Där fanns det många växtrariteter som jag lärde mig. Min morfar var amatörbotaniker och kunde alla växters latinska namn, flera av dessa namn har stannat kvar i mitt huvud även om min morfar sedan länge är borta. 

I början av juni åkte jag ut till Hummelvik i Eckerö (som ligger ganska nära mitt barndomsställe) och gick den fina vandringsstigen genom naturreservatet Träsket. Vandringen består av myrmark, hällmarker och karg hällmarksskog. Här finns många intressanta växter bl.a. olika orkidéer och ett rikt viltliv bestående av olika fåglar. Jag dokumenterade miljön med min mobilkamera och målade tre små  akvareller utgående från bilderna. Dagen var lite gråmulen och det doftade av bl.a. getpors -  jag ville få fram lugnet och stillheten i naturen med alla dess otaliga färgnyanser i grönt-brunt.

Lin Simons: "Getpors",  akvarell och gouache, 22 x 22 cm, 2021

Lin Simons: "Ängsull", 22, 5 x 17 cm, akvarell och gouache, 2021

Lin Simons: "Vattenspegel", 22,5 x 22,5 cm, akvarell, 2021

Sommarbuketter

Akvarellen är ett fantastiskt medium att avbilda blommor med - akvarellen kräver dock planering innan man ger sig i kast med att måla. Man målar från ljust mot mörkt i kontrast med tex. oljefärg där man gör tvärtom. Akvarellfärgerna är mer eller mindre transparenta och akvarellmålning går ut på att man målar olika färglager på varandra. Där var man vill att det skall vara ljust kan det räcka med ett färglager och där var man vill ha det riktigt mörkt behöver det vara flera färglager på varandra. Det handlar också om att kunna utnyttja papprets vita färgyta istället för att använda vit färg och det kan göras på flera olika sätt. Akvarellfärgerna har en alldeles speciell lyskraft och detta kommer fram bäst när man målar ljusa färglager så att det vita pappret får lysa igenom. 

Mina blombuketter har jag fotograferat denna vår och sommar. Inget är finare än den första lilla vårbuketten som jag får njuta av. Sommarens mest "vanliga" blommor såsom prästkrage, rödklöver, blåklocka, osv är hur fina som helst. Tyvärr finns det inte så mycket blommor där vi har vår stuga men jag brukar ta bilen och åka iväg längsmed vägen tills jag hittar ett dike med fina blommor. 

Den första bilden nedan föreställer en vårbukett där jag har använt trycktekniken monotypi (de svartgråa linjerna) och sedan målat på försiktigt med akvarell. Det är en spännande teknik som jag kommer att presentera på mina akvarellkurser i höst.

Lin Simons: "Vårbukett med vivor och nunneört", 23 x 23 cm, monotypi och akvarell, 2021

Lin Simons: "Högsommarbukett", 21 x 22,5 cm, akvarell och gouache, 2021

Lin Simons: "Högsommarbukett med skuggspel", 30, 5 x 22 cm, akvarell och gouache, 2021

Lin Simons: "Blåklint", 22 x 18 cm, akvarell och gouache, 2021

 

Åland 100 år: Medis i Sittkoffska gallerian 7-18.6.2021


Recension i Ålandstidningen 12.6.2021

Lin och Eila

Soloutställning: Mitt Åland på Mariehamns stadsbibliotek 11.5 - 6.6.2021

Nya Åland recension av min utställning "Mitt Åland", 11.5.2021

Ålandstidningens recension av min utställning "Mitt Åland", 11.5.2021

Här kan du lyssna på mig där jag bl.a. berättar om min collageteknik:     

https://alandsradio.ax/gomorron/lin-simons-staller-stadsbiblioteket


Medis virtuella vårsalong 2021 öppnas 4.5.2021

Ålandstidningens reportage 5.5.2021

Nya Ålands reportage 20.5.2021

 Medis vinterutställning i Sittkoffska gallerian 18.1- 8.2.2021

Recensioner i Ålandstidningen och Nya Åland.

2020

Grupputställning: "ÄNGLAMARK" i Helsingfors 10-20.12.2020

Strax innan jul ställde jag ut mixed media tavlor med växt- och insektmotiv på Galleri Lokal+ tillsammans med två väninnor. Vi hade erhållit stipendium från Svenska kulturfonden för evenemanget som var planerad redan till maj 2020 men måste skjutas framåt på grund av Coronapandemin.  Min svägerska Lina Simons ställde ut smycken i silver och Sofie Hägerström visade blommor i tunn papperslera. Tillsammans bildade våra alster en helhet som vi gav namnet Änglamark. Änglamark var en hyllning till naturen - till de fina färger och former som finns alldeles i vår närhet och som vi ofta tar för givet. För mig bottnar motiven i mina barndomssomrar på bl.a. Åland med min morfar som lärde mig att se det vackra i det mest oansenliga.

Utställningen var väl besökt med tanke på omständigheterna kring pandemin som ju inte var den bästa i Helsingfors just då och vi var nöjda med vår försäljning. Vi ordnade vårt vernissage under ett veckoslut så att det inte skulle bli trängsel. Vi var då på plats alla tre och det fungerade bra med en jämn ström av människor under de båda dagarna. Det blev ett fint minne för oss.

Bilden på vårt  vernissagekort

Skyltfönstret till galleriet fotograferat utifrån

Den ena väggen i galleriet där alla våra alster syns

Linas silversmycken: örhängen i förgrunden och två broscher i bakgrunden

Gå gärna in på dessa konton om du vill se mera av Lina Simons smycken: 

lingondesign.com 

instagram: @lingondesignco 

facebook: @lingondesign

Linas silversmycken: örhängen och halsband

Detalj av väggen med mina collage och Sofies väggdekorationer av papperslera

Den andra väggen i sin helhet

Sofies blommor i papperslera

Detalj av den andra väggen

Här poserar vi alla tre. Från vänster: Sofie, Lin och Lina

Konstrundan på Åland 12-13.9.2020

I år deltog jag för första gången i Konstrundan och det var en spännande och rolig upplevelse. 

Konstrundan är ett öppna ateljéer -evenemang i hela Finland som ordnas varje år det andra veckoslutet i september. Evenemanget är kostnadsfritt både för besökarna och deltagarna som öppnar sina dörrar. Den första konstrundan ordnades 2008 som en del av Svenska Kulturfondens 100-årsjubileumsprogram. Idén kom från konstrundorna med långa anor i Sverige och Åbolands hantverk rf har varit arrangör ända från början. Från att ha varit ett svenskspråkigt evenemang med drygt 80 besökspunkter längs kusten och på Åland har Konstrundan utvecklats till ett flerspråkigt evenemang med cirka 230 besökspunkter i hela Finland. Efterfrågan på ett öppna ateljéer evenemang är enorm, både bland besökare och aktörer.

På Åland deltog  i år 26 konstnärer och det är fler än vad det har gjort på länge - kanske tack vare den drivna och duktiga f.d. galleristen Leila Cromwell-Morgan Lönnroth som var årets kontaktperson.

Jag ställde ut ett antal akvareller och tavlor med växt och insektmotiv i mixed media collage-teknik. Jag har under de senaste åren målat akvareller som har tangerat de teman som jag har undervisat i för tillfället; landskap, människor, stilleben, hav och vatten och nu fick jag en chans att visa upp dem.

Vi bor nästan mitt i Mariehamn och har en liten trädgård med en pergola i ett hörn som passade perfekt att hänga upp tavlorna på. Utrymmet fungerade även om det kom några regnskurar men jag hade plastat in akvarellerna med cellofan så att de inte skulle vara så känsliga.

Det bästa med Konstrundan var alla givande möten med de olika människor som besökte mig.  Av de över hundra besökarna under två dagar var flera mina nuvarande och gamla konstelever men det kom också många personer som jag inte hade träffat förut. Det tråkiga var ju att jag inte kunde besöka alla andra intressanta konstnärer som också hade öppnat upp sina hem och ateljéer under detta veckoslut.


Jag med min vinsttavla för konstlotteriet: 

"Kungsängsliljor", mixed media-collage

Helhetsbild av min utställning

Oljemålningar med vattenmotiv, mixed media-collage med insektmotiv 

och akvareller med blandteknik

Akvareller med blandade motiv och bilder i mixed media-collage

Mixed media-collage med växtmotiv och människan i olika miljöer

Medis tema på akvarell samt akryl - och oljemålningskurserna 2020-21:  Hav och vatten

Havslandskap har i alla tider fascinerat konstnärer och fascinationen ligger säkert delvis i att havet kan uttrycka så många stämningar och känslolägen som vi känner igen oss själva i.  Att bara sitta och titta på havet under olika väderförhållande är lugnande för själen; dess vågspel, transparens och ljusets reflexioner ger oss oändliga möjligheter och mer eller mindre tekniskt krävande utmaningar att avbilda det beroende på vilket medium vi använder.

Jag har under sommaren 2020 målat bilder i akvarell och olja för att testa och undersöka hur jag kan uttrycka stämningar, vågspel, ljus, djup, värme mm.  Alla bilder är målade utgående från mina egna fotografier som jag har tagit både nu och för flera år sedan. För mig är det viktigt att försöka uttrycka en speciell stämning eller känsla tex. en spegelblank junikväll i skärgården på mina föräldrars sommarställe eller solvarma klippor vid havsbandet på Åland. Bilden blir också mer personlig och får mer liv om man placerar in t.ex. människor eller djur i bilden.

När man målar hav blir ju himlen minst lika viktig eftersom himlens ljus reflekteras i vattnet. Himlen har sina egna tekniska utmaningar och här är det viktigt att använda sig av rätt penslar och mycket vatten när det gäller akvarellmålning. Jag målar alltid lager på lager som jag låter torka mer eller mindre mellan varven för att bygga upp färgdjup och transparens. Gällande olika färgpigment så har jag medvetet försökt undvika att använda Paynes grey (himmel och hav) och istället blandat grått av andra färger tex. grönt och rött eller gult och lila. Detta för att Paynes grey lätt blir ganska dominerande i bilden men också för att utmana mig själv och blanda till andra mer spännande grå nyanser. Paynes grey är alltså en vacker mörk gråblå färg som lämpar sig bra t.ex. när man skall måla mörka himlar och det är i get fel på färgen som sådan men man skall vara försiktig att man inte fastnar i den eftersom den lätt kan ta över och dominera målningen. 

Jag har också för första gången i mitt liv prövat att måla med vattenlöslig oljefärg och faktiskt blivit riktigt förälskad i färgen,  jag har tidigare enbart har målat med akrylfärg. Den vattenlösliga oljefärgen ger mig mera flow i mitt måleri; den torkar inte så snabbt, utklämd färg håller flera dagar på paletten och den kan manipuleras på olika sätt. Man kan torka bort färgen, man kan rista i den med olika verktyg för att få fram effekter m.m. Akrylfärgen torkar ju mycket snabbt speciellt om man målar tunna lager och då går den inte mera att manipulera. Man kan bygga upp en oljemålning lite på samma sätt som när man målar med akryl d.v.s med olika tunna lager på varandra men man behöver inte vänta på att lagren är helt torra innan man fortsätter.  Oljan är mjukare och mera följsam än akrylen och man kan bygga upp spännande strukturer om man använder tjockare färglager. Oljefärgens färgpigment är också naturligare och inte så grälla som akrylen lätt kan bli om man inte blandar akrylfärgerna med varandra. Jag rekommenderar dig att pröva på vattenlöslig oljefärg även fast du har målat med akryl tidigare.

"Sjögräs på Eckerö en mulen dag",  akvarell och Inktense blocks, 

17 x 23 cm

"Vik med grå himmel",  akvarell och inktense blocks, 27 x 36 cm

"Solvarma klippor på norra Åland", akvarell och inktenseblocks, 31 x 24 cm,

"Vindstilla försommarkväll i Sibbo skärgård", akvarell och inktenseblocks, 40 x 29 cm

"Vattentunna på Björnhovda gård", akvarell och inketense blocks, 

27 x 35 cm

"Alec på vattenskidor",  akvarell, 26 x 23 cm.

"Eddiehunden med mörka moln på Marsholmen",  akvarell, 27 x 24 cm.

"Vy från mitt fönster", vattenlöslig olja på duk, 27 x 35 cm

Lin Simons, "Moln från Slåttskär", 30x30 cm, vattenlöslig olja på duk, 2020

Medis virtuella Vårsalong 2020

Våren 2020 är speciell  pga coronapandemin och Medis vårsalong presenteras endast i virtuell form.  Totalt deltar närmare 300 elever i Medis konst och hantverkskurser och vi har samlat in bilder från en del av dem. Var så god och njut av alla vackra alster  genom att klicka här: www.medisvarsalong.ax 

Marsmånads konstnärspresentation: Raoul Dufy (1877-1953)

I samband med vårterminens interiörtema vill jag presentera denna franska konstnär som målade bl.a. fantastiska interiörer.

Raoul Dufy (1877-1953) föddes i Le Havre där han började studera konst på nätterna och arbetade som springpojke på dagarna. År 1900 fick han ett litet stipendium och åkte till Paris för att studera. Några år senare mötte han Matisse och andra fauvistmålare vars färger påverkade honom. Dufy experimenterade med fauvismen, försökte sig på kubismen och mellan åren 1905-1920 arbetade han på museum där han formgav textilier och bokillustrationer. Under slutet av första världskriget förstod Dufy att linjen rör sig snabbare än färgen och att det mänskliga ögat mottar förnimmelse av färg lättare än rörelse och således håller den mentala bilden längre. Konstnärens uppfattning ledde till utvecklingen av den blixtsnabba, kalligrafiska, korta och kurviga linjen som med hans penna eller pensel för alltid kom att röra sig tvärs över pappret. Det ledde också till hans tillämpning av “utspridd” färg  som inte enbart begränsades till konturer utan ibland också svepte över arbetet med breda band av olika färger och därför blev delar av en livlig, rörlig värld som hölls samman i tajta kompositioner med färger och linjer i en gnistrande helhet.

Till denna förståelse för rörelse och färg tillade Dufy en kärlek till poesi, musik, teckning, målning och att vara levande. Hans personliga symbolik, det känsliga sättet och känslan för färg skapar en värld av förnäm njutning som naturligt leder vidare till textildesign, keramikdekorer och dekorationsmålning. Från 1925 och framåt var han en etablerad konstnär och fick bl.a. flera uppdrag att skapa väggmålningar för flera franska statliga byggnader. Tyvärr insjuknade han i MS 1937 och flyttade till sydvästra Frankrike pga hälsan. När sjukdomen hade framskridit så långt att han inte mera kunde måla åkte han till USA för kortisonbehandling 1947. Efter denna kur som hjälpte honom lite, kunde han återvända till Frankrike och fortsätta måla fram till sin död 1953.

https://www.masterworksfineart.com/artists/raoul-dufy/biograph


Raoul Dufy, "Interior with a window", olja på duk, 32x26cm, 1928

Raoul Dufy, "Open window, Nice", olja på duk, 54x65 cm, 1928

Raoul Dufy, "Arcades et Vallauris", olja på duk, 73x92 cm, 1927

Raoul Dufy, "Grand orchestre", olja på duk, 50x61 cm, 1942-48

Raoul Dufy, "Paddock et turfistes á Ascot", gouache, watercolor and pencil on paper, 

50x66 cm, 1935

Presentation av akvarellteknik: Måla interiörer med akvarellkrita och akvarellfärg

 

I februari prövade vi en ny teknik som vi inte har arbetat med tidigare på mina två akvarellkurser, nämligen att kombinera akvarellfärg med akvarellkrita. Det ger större möjligheter än när man målar renodlat med akvarell. Vi använde billiga men bra akvarellkritor av märket Caran Dáche. Akvarellkritorna har den egenskapen att de mer eller mindre löser upp sig i vatten.

Exempel på bra och prisvärda akvarellkritor

Man kan t.ex. skissa upp bilden med kritan på vått papper och då sprider sig färgen lite och man får en mjuk levande linje som dock kräver att man vågar trycka till när man tecknar. Efter det kan man mjuka upp linjerna med vatten eller/och fortsätta med att måla de stora ytorna enbart med akvarellfärger ”Interiör från Wellness vibes i Provence” och ”Interiör från Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm                        

Lin Simons, "Interiör från Wellness vibes Provence", 20x25 cm

akvarell och akvarellkrita, 2020

Lin Simons, "Interiör från Prins Eugens Waldemarsudde Stockholm",  28x22 cm, 

akvarell och akvarellkrita, 2020

Man kan också låta akvarellkritorna dominera i en bild och bygga upp ytor av smala och breda kritstreck i olika färger och sedan måla på med vatten och tunn akvarellfärg på vissa ställen så att kritstrecken blandar sig med varandra. Om man vill ha ännu mörkare ytor är det bara att fortsätta teckna med kritorna och samtidigt våga trycka till så att färgen lossnar. Det blir också mera levande linjer om man använder kritorna på en våt bakgrund ”Interiör från Alcazaba i Málaga”. 

Lin Simons, "Interiör från Alcazaba Malaga",  20x25 cm

akvarellkrita och akvarell, 2020

Akvarellkritorna är roliga att använda om man vet hur man skall använda dem. Det ger flera möjligheter än med enbart akvarellfärg eftersom man inte i samma grad behöver planera i vilken ordning man skall måla de olika ytorna och man kan gå tillbaka och bygga på mera färg utan att vara rädd för att det bildas fula fläckar och skarpa linjer där man inte vill ha dem när man blöter pappret i flera omgångar. 

Medis utställning i Sittkoffska gallerian i Mariehamn 20.1 - 10.2.2020

Recension i Nya Åland 24.1.2020

2019

Medis målarresa till Pisciotta i södra Italien 19-27.9.2019

För tredje året i rad åkte elva glada damer på målarresa tillsammans. I år var målet den lilla byn Pisciotta i södra Italien ca två timmars tågfärd söderut från Neapel.  Jag besökte staden för 27 år sedan då jag var på språkresa och har inte kunnat glömma den sedan dess - det visade sig att stället motsvarade precis det jag mindes, dvs mycket lite hade förändrats. Byn har ca 2600 invånare och ligger högt uppe på berget på sidan av en frodig dalgång invid havet. Kusten är ganska hög men det går bra att promenera ner till marinan om man är beredd på att gå ganska brant uppför tillbaka.  

Vi bodde på Agriturismo A Machina La Locanda del Fiume som är en gammal villa med en olivpress av sten i matsalen som ägarinnan har restaurerat till ett fantastiskt ställe ca 500 meter från centrum. Agriturismo motsvarar ungefär Bed and Breakfast men detta fall var det så mycket mer - boendet kändes som ett förstklassigt hotell. Det var skinande rent, vackert med blommor och krukor överallt, underbar utsikt från alla rum, god mat och bäst av allt var det vänliga bemötandet som ägarinnan Sonia visade oss. Hon gjorde allt för att vi skulle ha det bra. dessutom hade hon sett till att  i var de enda gästerna och kunde ha stället för oss själva.  Stället passade perfekt för en grupp målare eftersom vi kunde sitta i lugn och ro och måla på den stora terrassen, på någon av etagerna eller vid den vackra poolen - motiv fanns det hur mycket som helst. Gå gärna in på fliken KURSER och MÅLARRESA TILL ITALIEN på denna hemsida och kika på vad mina flitiga damer åstadkom!

På vägen hem övernattade vi en natt i Neapel eftersom vårt flyg skulle gå tidigt följande morgon. Neapel är en spännande hamnstad som dock kräver att man stannar någon extra dag för att kunna uppleva den ordentligt. Där finns fantastisk arkitektur, vackra trädgårdar, intressanta muséer, shopping, god mat osv. Nu hann vi inte med så mycket annat än ett besök i hamnen där vi åt pizza, en tur med metron där en av oss blev bestulen på sin telefon och en liten promenad på en av huvudgatorna. 

Pisciotta är verkligen en liten pärla inte bara för att det är varm och vackert utan också för vänligheten och omtanken som man möts av överallt. Dessutom är det billigt att åka tåg, äta på restaurang mm. Jag planerar att ordna en likadan Medisresa samma tid nästa år så håll utkik eller kontakta mig om du är intresserad av att följa med.

Utsikten över dalen och vårt hotell på promenaden mot centrum

Utsikten från terrassen mot byn

Den fina poolen

Flitiga gänget målar på hotellets terrass

Interiör ut mot terrassen

Dagens genomgång av målningar

Vy från fyrudden mot staden Palinuro och längst till vänster bakom udden ligger Pisciotta.

Flitig dam målar

Häftiga kustlandskap

Vi som var med

Mina akvareller från Pisciotta


Medis tema på akvarell- och akrylmålningskurserna hösten 2019:  Stilleben 

Höstens 2019 tema kommer att vara stilleben av olika slag på mina akvarell- och akrylkurser. 

Ett stilleben är ett konstverk som ofta föreställer livlösa ting, typiska vanliga objekt kan vara antingen naturliga (mat, blommor, döda djur, växter, stenar snäckor osv.) eller konstgjorda (köksredskap, glas, böcker, vaser, smycken osv.) 

Edouard Manet kallade en gång i tiden stilleben för “måleriets kriterium”. Karaktäriserad som ett intresse för det känslolösa har denna konstgenre varit populär genom alla tider av olika konstströmningar, kulturer och perioder, med huvudmän som Paul Cezanne, Pablo Picasso och  impressionisterna. Tidiga oljemålningar av stilleben från 1600-talet innehöll ofta religiösa och symboliska element  medan nyare konstverk produceras i en variation av olika medier och teknologi såsom tex. fotografier, datorgrafik så väl som video och ljud. 

En av fördelarna med stilleben som en konstform är att den ger konstnären stor frihet att experimentera med  placeringen av föremålen för att uppnå en fungerande och intressant komposition.

Ett stilleben är alltså en uppställt arrangemang  av något slag men det kan i princip vara vad som helst. Man kan närma sig stillebenmåleriet på många olika sätt tex. som en lek och ett experimenterande med färg och form eller genom att naturalistiskt avbilda  utvalda föremål som mer eller mindre betyder ngt för konstnären på ett djupare plan.

För att inspirera min publik och mina elever till att måla stilleben har jag under sommaren målat några akvareller. Jag hoppas att mina målningar kan sporra och uppmuntra er till att hitta egna motiv som är intressanta och roliga att måla. Mina motiv är mer eller mindre personliga och jag vill inte ha dem för uppställda utan helst fotograferar jag föremålen i sin naturliga miljö och använder sedan fotografiet som förlaga när jag målar.  Ibland kan tex. en skugga vara minst lika intressant som själva motivet. Interiörer av olika slag är också roliga och utmanande motiv att försöka sig på. 


Lin Simons, "Oregano, kråkvicker och fetknopp", akvarell, 18x25 cm, 2019

Lin Simons, "50-årskransen dagen efter", akvarell, 18x25 cm, 2019

Lin Simons, "Mina rosa flipflops", akvarell, 25x25 cm, 2019

Lin Simons, "Interiör från Skolmuséet i Vårdö", akvarell, 18x25 cm, 2019

Lin Simons, "Interiör från tamburen i mitt föräldrahem", akvarell, 25x35 cm, 2019

Lin Simons, "Interiör från gästrummet på Örnvik", akvarell, 25x35 cm, 2019

Lin Simons, "Interiör från matsalen på Örnvik", 25x35 cm, akvarell, 2019

Semesterresa till Danmark 20-26.6.2019

Kring midsommar reste jag med min man och vår yngsta 14-åriga son till Vejby strand som ligger på Sjaellands nordkust  ca 60 km norrut från Köpenhamn. Vi åkte egen bil från Mariehamn och det gick smidigt även om resan var närmare 700 km. 

Vejbystrand är ett fantastiskt ställe - Danmarks riviera men utan alla turister som jag tror att ofta åker till Jylland och andra delar av Danmark. Vi hade hyrt ett fint litet hus med alla bekvämligheter närmast havet bakom den sluttande sanddynen som skiljer sandstranden och "landet" från varandra och den vackra promenaden ner till stranden tog fem minuter.  Vejbystrand är ett slumrande paradis för den som vill uppleva hav, vacker natur samt lugn och ro. Här finns små autentiska byar- både badorter med mestadels strandliv men också fina fiskebyar där man kan strosa runt i hamnen och äta olika fiskrätter utan att det blir för dyrt. Det är också roligt att promenera längs med kustvägarna för att titta på danskarnas semestervillor - stora och små hus med olika arkitekturstilar både klassiska stenhus med vasstak och minimalistiska trälådor. Dock är det som känt ganska platt terräng så några höjdskillnader annat än den höga sanddynen vid havet är det inte frågan om. 

Den sista dagen gjorde vi en utfärd till Köpenhamn via det kända konstmuseet Louisiana. Köpenhamn vimlade förstås av turister och det var stekhett. Främst ville vi visa staden för vår son som inte hade varit där tidigare och han var nöjd. På kvällen körde vi tillbaka till vårt hus och njöt av kontrasten till storstaden med ett sista kvällsdopp innan vi körde hem till Åland följande dag. 

Vårt hus framifrån med havet i förgrunden 

Interiör från huset med utsikt mot havet

På promenad österut

Strandlinjen västerut från vallen utanför huset

Sandstranden nedanför huset

Kvällsdopp den sista kvällen

Promenaden till stranden

Yoga/målarretreat i Provence 21-26.5.2019


I slutet av maj fick jag den fantastiska möjligheten att åka ner till södra Frankrike för att under fem dagar handleda en grupp yogin i att måla. Stället vi bodde på ägs av ett finlandssvenskt par och  är beläget uppe i bergen med utsikt över havet ca en timmes bilfärd från Marseille.  Ägarinnan som är yogalärare och också mycket konstnärlig, ordnar yogaretreats med olika teman under den varma  årstiden dvs från april-oktober. 

I år var det premiärdags för att  att kombinera yoga med målning och det var ett lyckat koncept. Avskildheten, tystnaden, naturen, färgerna, värmen, den vegetariska maten, gästfriheten och estetiken som går som en röd tråd genom hela konceptet inbjuder verkligen den som vill testa på att måla till att gestalta det man ser och upplever.  Deltagarna hade mer eller mindre målarerfarenhet och det berikar ofta en grupp eftersom man lär sig mycket av att se på hur andra målar och uppfattar sin omgivning. De viktigaste egenskaperna som man som deltagare bör ha är ett öppet sinne, dvs vilja att lära sig något nytt, skapariver samt att närma sig målandet utan prestige - dvs inte tänka på att man skall behöva skapa något att ha på väggen hemma i vardagsrummet utan hellre låta sig förtrollas av färgernas olika pigment och bara leka till att börja med -  då blir det roligt att måla. De flesta målade akvareller i mindre format medan en deltagare arbetade uteslutande med en och samma medelstora akrylmålning. Dagarna var planerade så att vi hade två entimmes yogapass per dag; ett på morgonen och ett på kvällen och däremellan målade vi, det fanns också möjlighet att delta i utflykter till de närliggande så byarna. Du kan titta närmare på deltagarnas bilder på denna hemsida under fliken kurser/yogamålarretreat  Provence maj 2019. Vi planerar att ordna en liknande retreat nästa vår igen och du får gärna kontakta mig om du har frågor eller kanske vill förhandsanmäla dig redan nu. Du kommer inte att ångra dig, jag fick den uppfattningen att årets deltagare åkte hem igen utvilade och harmoniska redo för att igen ta itu med vardagen därhemma.

wellness-vibes.com


morgonyoga

akvarellmotiv

Vår arbetsplats på pation

Lin målar med fantastisk utsikt

utsikt från vardagsrummet

akrylmålning med olivträd

Lin Simons, "Vy från trädgården 1", akvarell

Lin Simons, "Vy från trädgården 2", akvarell

Lin Simons, "Läraren poserar", akvarell

 Lin Simons, "Frukosttallrik", akvarell

Medis Vårsalong 2019

raku- och keramikföremål

glasarbete

vävda brukstextilier

vävda textilier

vävda textilier och kula med glasmosaik

glasarbeten

akrylmålning, lappteknik, vävda textilier och keramikburk

handtryckt textilmönster pressat på brickor och smidd prydnad

handsmidd kniv och läderarmband

handtryckta och vävda textilier

vävda textilier och keramik

smidd ljusstake och vävd textil

akrylmålningar

Akrylmålningar i naivistisk anda

akrylmålningar

Nya Åland 7.5.2019

Ålandstidningen 7.5.2019

Ålandstidningen 7.5.2019

Ålandstidningen 7.5.2019

Semesterresa till Madeira april 2019

Under påsken 2019 åkte jag till Madeira för en vecka tillsammans med en god väninna. Resan var egentligen en födelsedagspresent av mina vänner och vi hade bokat in den långt i förväg. Madeira är en självförsörjande grön ö omgiven av Atlanten och full av kontraster med höga berg, branta stup, blommande trädgårdar, bananodlingar, otaliga vandringsleder, god och inte för dyr mat mm. På ön bor det ca. 250 000 människor varav ca 110 000  i huvudorten Funchal som ligger på den södra sidan av ön. Vårt hotell låg precis vid havet ca 3 km från Funchal dit vi promenerade ett flertal gånger. 

Turister besöker Madeira kanske mest för det behagliga klimatet, vandringslederna de s.k. levadorna, havspoolerna och den storslagna naturen med många spännande växter och blommor. Under vår vecka gjorde vi lite av allt dvs  en heldagsvandring i ledd grupp till den norra sidan av ön som var hisnande vacker,  vi utforskade Funchal där det bästa kanske var den fina saluhallen med sitt breda utbud av varor, vi solade vid hotellpoolen, vi läste böcker och framförallt njöt vi av ljudet från havet som nådde ända in i vårt hotellrum. En härlig vecka som precis motsvarade mina förväntningar. Madeira är en spännande ö dit man kan resa året runt pga det  sköna klimatet. Fint var det också att komma hem igen till Åland strax före Valborg då våren redan hade slagit ut. 

Utsikten på kvällen mot Funchal från vår hotellterrass utanför matsalen

Den fräscha fiskhallen i Mercado dos Lavradores i Funchal. Tyvärr kom vi mitt på dagen då det mesta redan var slutsålt.

Haj från saluhallen.

Botaniska trädgården ovanför Funchal dit man tar sig med linbana

Botaniska  trädgården ovanför Funchal

Levadavandring på den nordöstra sidan av Madeira

Branta stup på Madeiras nordöstra sida. I förgrunden växten "Madeiras stolthet",  på latin Echium candicans.

Hisnande vyer från nordöstra delen av ön.

Slutstationen för vår dagsvandring Porto da Cruz även den på den nordöstra sidan av ön.

Jag och min väninna i gamla stan i Funchal.

Soloutställning i QBEN på Ålands konstmuseum 4.4 - 5.5.2019

Lyssna på intervju med Lin om  Nordiska blomster i collageteknik: https://alandsradio.ax/kulturen

Orkidéparadis i Grandes Serres du Jardin des Plantes i Paris i februari 2019

Grupputställning på Vikingline: Lin ställer ut tre tavlor på Galleri Rosella

på däck 6, i utrymmet vid sidan av caféet utanför lekrummet och á la carte restaurangen


Februarimånads konstnärspresentation: Lennart Jirlow 1936-

Lennart Jirlow är känd för sina färgsprakande, pittoreska skildringar av det skimrande vardagslivet i Paris och på den franska landsbygden. 

Han föddes i Stockholm och började måla redan som 9-åring. Som 16-åring kom han in på Konstfack i Stockholm som yngst i sin årskurs. Några år senare reste han ut i Europa för att bilda sig, han besökte bl.a. Holland, Frankrike och Italien - där han stannade en tid och kom in på konstakademien Accademia di Belle Arti. Sin första utställning höll han i Stockholm vid 22-årsålder. Efter det bosatte han sig i Sydfrankrike där han fördjupade sig i sin under utbildningen nyfunna stil.  Som 29-åring debuterade han i Paris och hans karriär snurrade igång på allvar.

Idag är Jirlow bosatt i Provence. Han målar endast i dagsljus då han anser att el ger färgen fel nyans. Ljuset var en av anledningarna till att han stannade i Frankrike då Sveriges långa, mörka vintrar gör det svårt för Jirlow att måla efter kl.15.

En orsak till Lennart Jirlows otroliga popularitet är hans optimistiska skildringar av vardagen. Motiven föreställer ofta människor på caféer och restauranger på Paris pittoreska bakgator, välfyllda  vinkällare, prunkande trädgårdar och vidsträckta provencalska landskap. Även somriga Stockholmsmotiv har dykt upp genom åren. Människan är alltid närvarande, om så inte alltid i bild. Han har också skapat scenografi till bl.a. Vasateatern och Dramaten samt en rad porträtt på kända kulturpersonligheter såsom tex. Evert Taube och Karl Gerhard.

Lennart Jirlow har kallats både nostalgiker och gammalmodig men de som kritiserat honom ter sig ignoranta för det faktum att idyllen ibland bedrar. Som tex. målningen av restauranggästen som somnat över det sista glaset rödvin på en tom krog där personalen redan ställt upp stolarna på borden. Målningen utstrålar ensamhet men också trygghet - kanske en spegling av det ensamma i att vara konstnär?

Lennart Jirlows stil är naivistisk med en rik färgskala. Han verk inger både en känsla av bitterljuv melankoli och varm hemtrevnad. Kanske är verken en hymn till ett Paris som inte längre finns?

Jirlow har under åren hållit fast vid sin karakteristiska färgsprakande stilkaraktär. Han är fortfarande verksam och är i grunden en optimist och aktivist. Jirlow kallar sig något förvånande för protestmålare då han en gång sade: " Jag tror att en vänlig handling i en tavla föder andra vänliga handlingar. På så sätt är mina tavlor en protest - mot allt elände i världen". -Ett citat som sammanfattar Lennart Jirlows liv och verk ganska bra.


Källor:

https://www.bukowskis.com/sv/bukipedia/2537-lennart-jirlow

https://www.barnebys.se/blogg/konst/konst-maleri/protestmalaren-lennart-jirlow/71569/



"Cykeltur i Provence", olja på duk, 300 x 86 cm

"Stängningsdags", olja på duk, 92 x 74 cm

"Bland blommande fruktträd", olja på duk, 55 x 46 cm

"Bonjour Madame, Bonjour Monsieur!, litografi, 46 x 38 cm

"Parisbild", olja på duk, 130 x 98 cm

"Utsikt över Norrbro", olja på duk, 68 x 59 cm

Välkommen med på yoga/målarretreat till södra Frankrike i maj 2019!

Medis utställning i Sittkoffgallerian i Mariehamn 14.1-25.2.2019

Välkommen med på Medis målarresa till Pisciotta i södra Italien september 2019!

Bild tagen från företagets hemsida : a Machina La Locanda Del Fiume

Kom med på en inspirerande målarresa till den lilla medeltida staden Pisciotta i södra Italien. Vi åker vecka 38 (16-22.9.2019) och stannar en vecka. Vi flyger till Neapel och tar oss sedan vidare ca 120 km med tåg söderut längd med kusten. Du kan måla i akvarell eller akrylfärg med dagliga gemensamma teman, demonstrationer i akvarell, individuell handledning  och genomgångar tillsammans med hela gruppen. Kursen passar både för nybörjare och fortsättare.

Vårt boende ligger ca 500 m från stadens centrum dit man kan promenera. Vi inkvarteras i enkel, dubbel eller trippelrum där miljön är inbjudande med lummiga vyer över berg, stad, hav och olivlundar. I resans pris ingår kursavgift, flyg, de flesta transfers, logi med frukost och 5 middagar på boendet. Kostnader för lunch, minst 2 restaurangmiddagar, någon transfer och utflykter tillkommer. Resan kostar mellan 800-1100 beroende på flygpris och vilket rum du väljer att bo i. Försäkra dig om en plats och anmäl dig så fort som möjligt till Medis tel. +35818531620 från och med 3.1.2019. Läs mer om stället genom att googla "Agriturismo A Machina La Locanda Del Fiume"

För mer info kontakta lin.simons@mariehamn.ax

2018

Novembermånads konstnärspresentation: Sigrid Hjertén 1885-1948

Sigrid Hjertén är en av Sveriges mest framstående modernister. I samtiden både hyllades och kritiserades hon för sitt expressiva färgmåleri. Idag säljs hennes tavlor för miljonbelopp. Hon föddes i Sundsvall och blev moderlös som 2-åring. Fadern gifte om sig när Sigrid var 12 år och familjen flyttade till Stockholm. Efter skolan utbildade hon sig i Sverige inom textil och utexaminerades som teckningslärare 1908.  Hon ställde ut några textila verk på Konstindustriutställningen i Stockholm 1909 och där träffade hon också sin framtida make Isaac Grunewald.

1910 åkte hon tillsammans med sin make till  Paris och studerade för Henri Matisse på Académie Matisse 1909-11. Hon ägnade sig nu helt åt måleriet. Debututställningen ägde rum 1912 då hon hade med verk av heminteriörer, stadsbilder, stilleben, och porträtt i en dekorativ stil som i mitten av 1910-talet övergick i en alltmer uttalad expressionism. 1918 deltog hon i en stor expressionistutställning på Liljewalchs i Stockholm tillsammans med bl.a. sin make. Kritiken var hård, speciellt mot Grunewald som hade det största delen av utrymmet. 

Hjertén deltog under sin livstid i över hundra utställningar både tillsammans med sin make och i samlingsutställningar med andra konstnärer. Hon uppmärksammades tidigt av kritikerna men fick sitt definitiva publika genombrott först år 1936 med en stor separatutställning på Konstakademien i Stockholm. De allra bästa målningarna kom till under åren runt första världskriget. De är djärva, färgsprakande bilder som friskt bryter mot perspektivets lagar och där konstnären leker med vinklar och linjer.

För att komma från en epok då frågor om färg och form var på tapeten hos de flesta konstnärer framstår Sigrid Hjerténs måleri som mycket personligt och brukar idag tolkas som vittnesmål om hennes psykologiska dramatik. Hennes intresse för människan tog sig ofta uttryck i nästan teatrala uppsättningar, förhållandet till färgen var såväl känslomässigt som teoretiskt.

I hennes målningar syns influenser från både Matisses och Cezanne gällande deras förhållande till färgen. Detta syns främst i kontrasterande färgplanen och de förenklade linjerna. Med dessa medel uppnådde hon största möjliga uttrycksfullhet i kompositionerna.

Äktenskapet med Isaac Grunewald var omtalat, kärleksfullt men också komplicerat. Sigrid var den känsligare av de två och hon hade också psykiska problem (bipolär). Isaac var en ledartyp, självsäker och egocentrisk men beundrade sin hustru. 

Under sina tio sista levnadsår var hon mycket produktiv och målade intensiva målningar av bl.a. blommor. Målningarna vittnar om den psykiska sjukdom som från slutet av 1930-talet och skilsmässan med Isac 1936 fick henne att sluta måla. Då bodde hon redan på sjukhus. Hon avled i samband med en misslyckad lobotomi 1948.

Källor: https://www.waldemarsudde.se/utstallningar/utstallning/2018/sigridhjerten/

https://www.antikochauktion.se/hogaktuella-sigrid-hjerten-har-ar-hennes-historia/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Sigrid_Hjert%C3%A9n

"Isaac med pipa", olja på duk, 38 x 46 cm, 1911

"Hamnbild", olja på duk, 55 x 65 cm, 1914

"Ateljéinteriör", olja på duk, 176 x 203 cm, 1916

"Bergskedjorna", olja på pannå, 54 x 65 cm, 1933

Oktobermånads konstnärspresentation: Edward Hopper 1882-1967

Edward Hopper är känd för att vara den viktigaste målaren av realism i 1900-talets Amerika. Hans arbeten visar att realism inte bara är en bokstavlig eller fotografisk kopiering av vad vi ser, utan en tolkande återgivning där konstnärens eget temperament blir synligt.

Hopper föddes 1882 i New York i en medelklassfamilj. Från 1900 till 1906 studerade han konst i samma stad och gjorde därefter ungdomsåren tre resor till Europa som hade stor påverkan (impressionismen) på hans framtida arbeten och den typen av konst som han fördjupade sig i under sin karriär.  1910 återvände han till USA för att aldrig mer lämna Nordamerika. 

 Vi d 37-årsålder dvs 1919 fick han sin första inbjudan till en soloutställning och även om inget av hqns verk såldes på utställningen öppnade den vägen för en ny riktning där han nådde en större publik och blev ett märkbart namn. House by the Railroad är en känd tavla av Hopper och det var det första arbetet som förvärvades av Museum of Modern Art. Starkt definierat ljus, tydligt definierade linjer och beskurna utsikter var några av de drag som denna tavla fångade och detta var ett uttryck för den stil som Hopper kom att använda sig av i sina kommande arbeten.

 1923 gifte sig Hopper med en av sina studenter. Hon kom att stå modell för nästan hälften av alla hans målningar med kvinnliga modeller under sin karriär. I början av 1930-talet fick han nya erkännanden för sina arbeten. Hans egen stil och mogna målande gjorde honom känd under denna period. De praktfulla landskapen, de tysta och tomma rummen med den obeständiga effekten som hans verk utstrålar, skapade en känsla för det samtida livet och en ny tydlig stil som många inom konstvärlden kände igen och hyllade honom för. 

Edward Hopper kommer alltid tillbaka till teman som rör spänningar mellan individer och konflikter mellan tradition och utveckling i både lantliga och urbana miljöer - på samma sätt som andra konstnärer ständigt kommer tillbaka till sina kära teman. 

 På 1940- och 50-talet tog den abstrakta expressionismen över konstvärlden och namn som Jackson Pollock och Mark Rothko blev stora. Dessa konstnärer skapade enorma arbeten som reflekterade deras individuella psyken och försökte öppna upp för universella inre källor. Men Hopper fortsatte att måla känslor som de flesta människor känner igen framförallt ensamheten. Hopper kände att hans psyke var förvrängt, han ville inte korrigera det, för att konsten kommer från vad konstnären är på alla sätt. Hopper ville inte manipulera sitt undermedvetna eller sin personliga syn på livet. Han saknade aldrig folklig attraktion och vid sin död hade han återfått huvudinflytandet för en ny generation amerikanska realist-konstnärer.

källlor: https://www.edwardhopper.net

                https://www.moma.org

                https://www.metmuseum.org


"House by the railroad", olja på duk, 61 x 74 cm, 1925

"Nighthawks", olja på duk, 84 x 152 cm, 1942

"Summertime", olja på duk, 74 x 112 cm, 1943

Medis målarresa till Loutraki i Grekland 14-21.9.2018

Den 3:e veckan i september (14-21.9.2018)  åkte 8 damer från Åland iväg på målarresa till Grekland. Vi bodde för andra året i rad hos det grekisk-svenska paret uppe på Geraniberget med utsikt över Korint och Korintkanalen nära badorten Loutraki. Nikos tog väl hand om oss, lagade mat och körde oss omkring i sin armébuss från 80-talet. Vädret var strålande och vi njöt av maten, havet, kulturen och av att måla förstås. Boendet låg avskilt och bjöd på häftiga och lockande vyer över olivlundar, hav och blånande berg. 

Vy från boendet över Korint och Korintkanalen i kvällsljus

Vy från terrassen mot Korint

Damerna målar på terrassen

Poolen vid boendet i morgonljus

Stranden i Loutraki. Vårt boende ligger bakom den gröna kullen längst till vänster.

Parasoll i Loutraki

  Terrassen utanför mitt rum

Liten drömstrand nere vid kusten

Utsikt från en udde i havet ca 10 km  från Loutraki

  Hela gänget på Lake Vouliagmeni-stranden också kallad Blå  lagunen.

 Fiskare i Loutraki, akvarell

 Clara simmar i poolen, akvarell

  Parasoll i Loutraki, akvarell

Flickan och havet, akvarell

Medis tema på akvarellkurserna hösten 2018: Människor 

Under läsåret 2018/19 kommer vi att ha människor i olika miljöer som tema på mina målningskurser och här presenterar jag några smakprov på mitt sätt att måla. Huvudprincipen för temat är att försöka förenkla och bara ta med det viktigaste, dvs försöka få kroppsställningen och proportionerna rätt. Ljussättningen är också viktig och spännande att arbeta med när det gäller tex. kläder. Jag strävar efter att få färgerna att leva, rinna in i varandra, bita och skapa spännande effekter och ibland lyckas det!

Förlagorna till mina bilder har jag fotograferat sommaren 2018. Du kan zooma in bilderna om du vill studera någon detalj!

Björnhovda gård, Åland, augusti 2018

Jardin Anglais, Geneve, juni 2018

Strandpromenaden i Montreaux, Schweiz, juni 2018

Vandringsresa till schweiziska Alperna i  juni 2018

I juni reste jag till de österrikiska och shweiziska  Alperna (Gaschurn och Val d'Hèrens) för att vandra med min man. Det är något som jag har drömt om en tid efter att en gång förut ha fått uppleva de vackra landskapen. Juni är en perfekt tid för en vandringsresa eftersom naturen är så grön och full av blommor i alla färger och temperaturen ligger på behagliga 10-25 grader. 

Vi hade hyrt övre våningen av en stuga via Airbnb där det fanns allt som vi behövde. Stugan låg i en minimal by (där det kändes nästan som om vi var de enda invånarna) i dalen vid foten av bergen, så det var bara att gå ut från dörren och börja vandra uppåt genom de härliga skogarna. Byn låg på 1800 m ö h och den häftigaste vandringsturen vi gjorde var upp till en alptopp på 2900 m: Cabane des Aguilles Rouges där vi gick genom snö de sista hundar metrarna.

Det finaste med alpvandringar är förstås att man får röra på sig och känna att man lever! Man behöver bara ett par bekväma skor och vandringsstavar som ger bra stöd. De mäktiga snöklädda alptopparna, den totala tystnaden med bara ljudet av rinnande vatten omgav oss överallt och gjorde mig lugn ända in i själen. Kanske var det något speciellt just med ljuden eftersom det är så annorlunda jämfört med de ljud man hör hemma. Landskapets färger imponerade också stort på mig: det var mycket blått, mer än hemma på Åland, säkert pga de blånande bergen som befann sig i olika lager beroende på avståndet till betraktaren. Jag blev också inspirerad av alla blommor som jag också försökte mig på att måla. Många blommor var samma som hemma på Åland:  blodnäva, olika blåklockor, backtimjan och flera orkidéer bl.a. nattviol. Det som också var bra att det inte var fullt med andra turister på bergsstigarna. Visst var det folk men det var mest ortsbor och när vi gick högre upp var vi i stort sett helt ensamma.

Vi hade fina kvällar i vårt lilla hus där jag hade ro att måla och läsa och sticka. Det var också lyckat att det inte fanns något ordentligt internet så att vi inte fastnade på våra telefoner utan gjorde andra saker i stället.

Regnbåge i kvällsljus, Montafon, Österrike

Skymning i Montafon, Österrike

Vy av solljuset över alperna på morgonen från vårt stugfönster

Vandring uppåt genom skogen

Alpäng

Lac Bleu

På väg mot Cabane des Aiguilles Rouges

Montafondalen i akvarell

Kyrka i Montafondalen, akvarell

Alpblommor

Alprododendron

Lac Bleu i akvarell

Medis målardagar vid Lemströms kanal 23-24 maj 2018

I slutet av maj tillbringade några ivriga målare två dagar vid Lemströms kanal. Vädret var fantastiskt, varmt och knappt några moln på himlen - en otroligt tidig försommar som anlände till Åland redan andra veckan i maj. Miljön vid kanalen utmanade oss med sina intensivt gröna gräsmattor, trädstammar, skuggor och vattenspeglingar. Två oförglömliga dagar fick vi som var där!  Vi fick också försmak av att prova på höstens nya kurstema: att måla människor i olika miljöer.

Medis Vårsalong 2018

Illustrationer till tre turistaffischer 

Mixed media: akrylfärg, collage och akrylmedium

Mixed media: akrylfärg, tusch och collage

Mixed media: akrylfärg, collage och akrylmedium

Stora salen i Medishuset

Akryl och oljemålningar

Trapphuset i Medishuset

Klädda möbler från möbeltapetseringskursen

Antiknallar, flätade videkorgar och vävd textil

                     Vävda handdukar i bomull/linne med variationer av snöflinga-mönstret. Trasmattskudde.

Missa inte Medis årliga Vårsalong-utställning i Medishuset vid Bussplan i Mariehamn. Vi visar upp arbeten från akvarellkurserna, akryl- och oljemålningar, illustrationer, modeteckningar, arbeten i Mixed media-teknik, unik och vacker bruks- och konstkeramik, proffsiga textilarbeten, möbeltapetseringsarbeten mm. Jag garanterar att du blir inspirerad !!

Underbara vår översatt till akvarell

Under det nästsista akvarellkurstillfället målade vi skira nyvakna vårblommor. I uppgiften ingick att betona också bakgrunden i bilden. Fotona är tagna på Ramsholmen (april 2018) och Klinten i Mariehamn (maj 2017).

Ramsholmen i april. Foto: Lin Simons

Gård på Klinten i Mariehamn. Foto: Lin Simons

Kursavslutning och besök till Ann-Britt Erikssons och Jonas Wiléns ateljéer

Måndagen den 16 april hade vi det sista kurstillfället för akvarellkursen och då fick vi möjlighet att se Ann-Britt Erikssons härliga akvareller i en nyöppnad utställning på Galleriet i Mariehamn. Hon var själv på plats och berättade om hur hon tänker när hon målar. Hennes målningar är som små berättelser fyllda med olika kontraster av färg, ljus och motiv. Många av byggnaderna i hennes tavlor har en hög igenkänningsfaktor t.ex. Kastelholms slott, Grelsby sjukhus och Lilla Holmen - men de är ändå något annat som inte finns i verkligheten. De kontrasterar fint mot de omgivande och ibland lite kusliga miljöerna som hon kallar för "Den hemliga arkipelagen".

Jonas Wilén tog också emot oss i sin nya ateljé. Han är en mångsidig konstnär som alltid har en liten "twist" i sina bilder. Han arbetar mycket med konceptuell konst som betyder att idén eller konceptet är det viktigaste i bilden ibland t.o.m. viktigare än det materiella eller estetiska. Jonas är en mångsidig konstnär som behärskar de flesta tekniker; han är en fantastisk  tecknare, men han är också duktig på att måla oljemålningar både i små och stora format.  Han berättar att han höll sin första utställning som 14-åring och att farbrodern, konstnären Tage Wilén påverkade honom starkt gällande yrkesvalet. Jonas Wilén är känd för allmänheten via "veckans Wilén" i Nya Åland där han illustrerar aktuella händelser i samhället. 

Marsmånads konstnärspresentation: Reidar Särestöniemi 1925-1981

Reidar Särestöniemi är mest känd för sina stora målningar där han avbildar den arktiska naturen, lappländska människor, djur och fantasigestalter. Han bodde den mesta tiden av sitt liv i Kittilä, gjorde en mångsidig konstnärlig produktion och skapade ett starkt personligt bildspråk. I hans konst kan man se att han tagit intryck både från den europeiska modernismen, den ryska konsten och forntida grottmålningar.

Han var inte självlärd utan hade en gedigen utbildning både från Konstakademin i Helsingfors och Repin institutet i dåvarande Leningrad. Under sin karriär undersökte han många olika konstnärliga uttryckssätt, provade på olika målningstekniker och närmade sig också det abstrakta uttrycket. I sina konstverk tog han ställning till naturskyddsfrågor och lyfte fram svårigheterna med att höra till en sexuell minoritet. Under vinterhalvåret flydde han från Lapplands mörker genom sina resor till olika delar av världen.

Särestöniemi förstod redan i ett tidigt skede av sin karriär att ta ordentligt betalt för sina tavlor. Idag kan man besöka hans hemtrakter i byn Kaukonen nära Kittilä där de kända finska arkitekterna Raimo och Reima Pietilä på 1970-talet planerade en moderns ateljé och museibyggnad som representerade tidsenlig finsk träarkitektur. Särestöniemi var redan då mycket känd och ateljén besöktes flitigt av konstköpare och stadsöverhuvuden. Hans personliga stil är svår att inplacera i någon genre: i hans verk finns både romantik, fantasi, naivism och surrealism. Som konstnär var Särestöniemi före sin tid, men många betydande finländska bildkonstnärer slog sedermera in på den väg han utstakat.

 Text och bildkällor: 

https://www.didrichsenmuseum.fi/nayttelyt/.../reidar-sarestoniemi 

http://www.blf.fi/artikel.php?id=1302

www.bukowskis.com/sv/fineartbukipedia/12771-reidar-sarestoniemi




"Sommar",  1976, olja på duk,  56 x 56 cm

"Måne och sol",  olja på duk, 120 x 140 cm

"Höst i Lappland", 1974, olja på duk, 140 x 140 cm

"Eldblommor",  1974,  olja på duk, 125 x 150 cm

"Frostbjörkar",  1969,  olja på duk, 120 x 120 cm

Semesterresa till Malaga och Caminito del Rey - en spännande vandring i Andalusien

Under sportlovsveckan reste min man, vår yngsta son 13 år och jag till Malaga i södra Spanien. Vädret var ungefär som hos oss i juni men i solen var det hett och vi såg t.o.m folk som badade på stranden - m a o en perfekt årstid att besöka södra Spanien. Jag hade långt i  förväg läst på om Caminito del Rey och jag  ville absolut uppleva den i verkligheten - jag blev inte besviken. 

Vy över Malaga från vägen upp till slottet Castillo Gibralfaro

Caminito del Rey - Kungens led, som fram till för några år sedan ansågs vara världens farligaste vandringsled, gör sig nu berättigad till att vara en av Andalusiens nya stora turistsevärdheter. El Caminito byggdes ursprungligen mellan 1901-1905 och användes för att transportera material och människor mellan två kraftverk som byggdes på var sin sida av El Chorro ravinen. Leden förföll senare och blev en farlig lekplats för våghalsiga klättrare. De spanska myndigheterna var till slut tvungna att stänga av leden efter att flera personer hade störtat ner och dött. Efter en grundlig 4-årig restaurering blev den nya leden färdig år 2015 - idag är den en mycket säker men ännu väldigt dramatisk vandring längs ravinens vertikala branter. Den spännande vägen och den vackra naturen gör att denna utflykt är ett måste för dig som gillar vandring, natur och adrenalinkickar. 

För att komma dit tog vi först lokaltåget från Malaga (ca 50 min) till El Chorro som är en liten by uppe i bergen. Därifrån tog en buss oss till startplatsen för vandringen. Själva vandringen på 7 km tog ca 2 h.

4 första bilderna: för att komma till startpunkten för vandringen gick vi först genom en vacker skog ca 2 km. 

Den första och sista delen är dramatiskt belägen i ravinen. Mittendelen är mer en traditionell vandringsled.

Mittendelen av vandringen.

Under leden ser man ännu rester av den gamla farliga vägen , utan räcken och med plötsliga hål och söndriga partier.

Gångbron över ravinen - det mest spektakulära partiet av vandringen.

Hisnande lodräta stup ner i  ravinen.

I slutet av stigen med ravinen bakom oss till höger.

En vacker bro alldeles i slutet av leden.

Februari månads konstnärspresentation: PETER FRIE f.1947

Peter Frie målar landskap i stora och små format som är fyllda med magiska ljus- och sinnesstämningar. Målningarna är placerade centralt på stora vita ytor som symboliskt lockar betraktaren att stiga in i bilden. 

Peter Frie upprepar sina motiv gång på gång utan några större variationer i oändliga serier. Detta gör han med en av de äldsta traditionerna - olja på duk. Frie skapar mäktiga och tidlösa landskap, tysta målningar med en sorgsen underton som bildar drömmarnas landskap. Som betraktare är det lätt att känna igen sig i hans målningar och tro att han ställt sig på en äng med sitt staffli och målat av omgivningen. I själva verket målar Frie från minnet i sin ateljé som helt saknar fönster.  I stället för ett verkligt platsrelaterat  landskap skapar han en minnesbild, ett känslotillstånd, ett poetiskt förhållandesätt till bildkonstens grundelement: ljus, färg, rum och tid. Landskapets ljus och dess stämningsläge blir viktigare än formen och detaljrikedomen. Han tar  intryck bl.a. från de holländska 1600-talsmålarnas landskap. Förutom sina målningar gör Peter Frie även skulpturer i brons formade som träd. Hösten 2011 visade Peter Frie blomsterstilleben i samma stämningsläge som sina landskap.

Sedan 1988 har Frie ställt ut sina målningar både separat och i grupputställningar runt om i Europa. Hans arbeten finns representerade i  Moderna muséet i Stockholm, Kiasma i Helsingfors, i  Friesichen Museum i Leeuwarden i Nederländerna samt och privata kollektioner i Europa och USA.  

Peter Frie är verksam och bosatt i Båstad och Berlin.

text och bildkällor: sv.wikipedia.org, www.bukowskis.comwww.galerieforsblom.com, www.larsbohmangallery.com


Heat painting no 1, 2015, olja på plywood, 90 x 78 cm

Passing no 4, 2006, 180 x 230 cm

Some trees in September 8, 2015, olja på duk, 100x50 cm

Utan titel, olja på duk, 90 x 180 cm.

En blomma till Tomas Tranströmer no. 13, 2011, mixed media på paper, 16 x 9,5 cm

Medis utställning i Sittkoffs i Mariehamn 15.1 - 12.2.2018

Medis kursdeltagare ställer ut ett urval av akvareller samt akryl- och oljemålningar med landskapstema i Sittkoff på gångstråket utanför Fyndet. Alla arbeten är gjorda under hösten 2017 på helårskurserna i akvarellmålning samt akryl- och oljemålning. Skriv gärna i gästboken som ligger framme i samband med utställningen. Samtliga arbeten är till salu så kontakta mig gärna ifall du är intresserad av att köpa :  lin.simons@mariehamn.ax

Nya Åland 22.1.2018 (ovan) och Ålandstidningen 19.1.2018 (nedan)

2005

Kuriosa från februari 2005: Lins visar lapptäcken på Bagarstugan i Mariehamn


Lins magistersarbete från Konstindustriella högskolan 2007(nuv. Aaltouniversitetet)

simons_lopputyo.pdf