Kreativa skaparhelger på Åland 

med Lin och Cecilia

Kom och inspireras; måla eller fotografera en helg i vacker kulturmiljö mitt på Åland i Kvarnbo, Saltvik.  Dina kunniga lärare Lin Simons och Cecilia von Weymarn lockar fram din kreativitet och bjuder in till lekfullt skapande i spännande miljöer och glatt sällskap.

Program

Alla kurser börjar på fredag eftermiddag kl 15 med kaffe och introduktion. Efter det väntar de första kurspassen, middag serveras kl 18 och  så arbetar vi vidare efter det så länge vi orkar. 

På lördag morgon börjar undervisningen kl. 08.30.  Under dagen varvas undervisning med eget arbete, vi serveras kaffe, lunch och eftermiddagsfika innan kvällens middag med vinprovning i Vinsmedjan på Kvarnbo Gästhem.  

Söndagen  startar undervisningen kl. 08.30.  Vi arbetar vidare fram till lunch och avslutar med en kort samling 12.30-13.00.  Dagen är kort för att den som vill hinna med båten från Mariehamn  kl 14.25 skall ha tid att ta sig dit. Den som vill stanna kvar och arbeta längre får gärna göra det, annars kan vi tipsa om roliga utflyktsmål för den som vill upptäcka Åland. 

Om dina lärare: 

Lin Simons

Lin är bildkonstlärare och konstnär. Hon har arbetat som bildlärare på flera olika skolstadier och jobbar nu som huvudansvarig bildkonstlärare på Medborgarinstitutet i Mariehamn. Hon inspireras mest av naturens årstidsväxlingar och all den skaparglädje som hennes kursdeltagare utstrålar. Mer om Lin hittar du här. 

Cecilia von Weymarn

Cecilia är en mångsysslare inom design och fotografi. Hon har arbetat professionellt med fotografi sedan 2016. Hon älskar att dela med sig av sina kunskaper och har undervisat bl a på Mariehamns Medborgarinstitut. Cecilias hemsida hittar du här

Inspirerande Kvarnbo

Varför har vi valt att hålla kursen just här? Jo, här finns mängder av inspirerande miljöer, laddade med samlade föremål som sätter igång fantasin.  I närområdet finns förutom ett konstgalleri, en smedja och den mysiga miljön på Kvarnbo gästhem även vacker natur, Saltviks stenkyrka från medeltiden och en vikingaby att inspireras av. 

Kvarnbo har mycket att erbjuda trots att det är en liten by med färre än 100 invånare. Området har varit bebott åtminstone sedan vikingatiden, då här fanns en kultplats och en handelsplats, och historiens vingslag känns i luften.

Andra sevärdheter i närheten är Kastelholms slott och Jan Karlsgården.  

Boende: 

För dig som inte redan har boende kan vi rekommendera två alternativ till boende som ligger ca en km från varandra: Saltvik Bed and Breakfast där kursen kommer att hållas, samt Kvarnbo pensionat med sin herrgårdsmiljö från 1800-talet. Saltvik Bed and Breakfast är en mysig gårdsmiljö med många intressanta och inspirerande detaljer. På lördag har vi planerat vinprovningskväll med middag på Kvarnbo gästhem. För boende gäller att du själv bokar och betalar din vistelse. 

Kvarnbo Gästhem

Romantisk herrgårdsmiljö med guldkant. Ligger ca 1km från undervisningslokalerna. Alla rum har egen dusch och toalett samt vattenkokare med te och kaffe. 

Läs mer här: Kvarnbo Gästhem

Saltvik Bed and Breakfast

Enkelt men mysigt boende i gårdsmiljö, där vi kommer att hålla kurserna. Här finns 10 dubbelrum och två enkelrum, med gemensamma duschar och toaletter i korridoren. Saltvik Bed and Breakfast

Så här säger tidigare kursdeltagare: 

"Jag har gått på Lins akvarellkurser och lärt mig om teknik, bildkomposition, valörer, form osv. Lin har undervisat och demonstrerat nya teman varje dag och sedan har man fått jobba självständigt. Lin är en duktig och empatisk lärare med stort engagemang för sina elever och deras utveckling som konstnärer."

”Jag har deltagit i akvarell- och teckningskurser med Lin för att lära mig grunderna i målning och teckning. Kurserna blev mycket bättre än vad jag hade väntat, Lin är en uppmuntrande, positiv och glad lärarinna med omfattande expertis. Jag rekommenderar varmt hennes kurser.”

”Jag har gått akvarellkurs med Lin och fotokurs med Cecilia. På fotokursen ville jag lära mig hur man skall tänka när man tar en bra bild. Vi lärde oss att målning och fotografering görs enligt samma principer - ljus och skugga, komposition osv. Dessutom fick jag nya tekniska kunskaper, som bildredigering. För mig har både målning och fotokursen betytt att jag ser på omgivningen med ” bättre ögon”.”

Pris: 

För att hålla en hög kvalité i undervisningen finns det max 10 platser/kurs. Priset för kurs och mat är 350€ (inklusive moms 24%). 

Resa till och från 

Kvarnbo ligger i Saltvik, ca 25 km norr om Mariehamn. Till Åland kommer du med färja antingen till Eckerö, Mariehamn eller Skärgårdsvägen. Färjor går från Stockholm och Grisslehamn i Sverige, och från Åbo, Helsingfors och Galtby respektive Osnäs i Finland. 

Enklast är att komma med egen bil, kom ihåg att boka bilplats på färjan i god tid. På vardagar kan man åka buss till Kvarnbo från Mariehamn, men på lördagar, söndagar och helgdagar går ingen kollektivtrafik. Vid behov kan vi hjälpa till att samordna gemensam taxi för flera deltagare. Meddela gärna om du har plats i din bil och kan tänka dig att ge en annan deltagare skjuts mellan Mariehamn och Kvarnbo. 

Exempel på resrutt

Från Åbo på fredag morgon: Viking Line med avgång kl. 08.45, ankomst till Mariehamn 14.10 Returresa på söndagen: Viking Line avgång från Mariehamn 14.25, ankomst Åbo 19.50

Från Stockholm på fredag morgon: 7.45, ankomst Mariehamn 14.10. Returresa på söndagen: Viking Line avgång från Mariehamn 14.25, ankomst Stockholm 18.55. 

Bokning och villkor

Alla våra kurser har begränsat antal platser. Antagningsprincipen först till kvarn gäller. 

För att delta i våra kurser ska du ha fyllt 18 år. Undantag kan göras om målsman deltar i samma kurs eller en annan kurs som hålls hos oss samtidigt. 

Kursanmälan sker via mail till lin@linlouise.ax och är bindande. Du kommer att få ett bekräftelsemail med mer detaljerad information och betalningsanvisningar. Du betalar 50% av avgiften genast när du fått bekräftelsen, för att hålla din plats. Resten betalas senast två månader före kursstart. 

Vid avanmälan senast två månader innan kursstart återbetalas hela kursavgiften förutom en administrationsavgift på 100 euro. Vid avbokning mellan två månader före kursstart och två veckor före kursstart återbetalas 50% av kursavgiften. Vid avbokning mindre än 14 dagar före kursstart återbetalas kursavgiften inte, undantaget är om avbokningen sker på grund av sjukdom. Vid sjukdom återbetalas hela kursavgiften, förutom administrationsavgiften 100 euro, mot uppvisande av läkarintyg.  

Vid för få anmälda förbehåller vi oss rätten att ställa in kursen. I händelse att kursen måste ställas in återbetalas hela kursavgiften.  

I händelse av att någon av lärarna blir sjuk eller annat force majeure inträffar kan kursen komma att ställas in eller flyttas fram. I händelse att kursen måste ställas in återbetalas hela kursavgiften.